Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

23 maart 2004

Zandwinning uit zee voorlopig nog erg duur

 

Het is niet waarschijnlijk dat op korte termijn de winning van beton- en metselzand uit de Noordzee zal beginnen. Die productie zou anderhalf tot drie keer duurder zijn dan de huidige marktprijs van rond de 6,5 Euro per ton, aldus een onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat.

Bij die prijs zijn de onderzoekers ervan uitgegaan dat de deklaag bij de winning al is verwijderd. De winbare reserves zijn namelijk afgedekt door omvangrijke volumes deklaag van ophoogzandkwaliteit. Een bezwaar is volgens de onderzoekers ook dat bij scheiding van winzand nog eens grote volumes bijproduct van die kwaliteit vrijkomen. De totale afzet aan ophoogzand van deklaag en bijproduct is gelijk aan vijf tot zes keer de hoeveelheid te produceren gangbaar betonzand uit winbare reserves.

Ook hebben de onderzoekers beleidsmatige en vergunningstechnische belemmering geconstateerd. Het doel van het onderzoek was om vast te stellen of er alternatieven zijn voor winning van beton- en metselzand uit traditionele landlocaties. Daarvoor is in overleg tussen de provincies en V&W besloten tot de oprichting van een breed gedragen Plan Implementatie Alternatieve beton- en metselzand (PIA). De PIA subwerkgroep Zeeland heeft nu rapport uitgebracht. De onderzoekers denken dat als winning uit de Noordzee op gang zou komen, dit alternatief slechts een geringe bijdrage kan leveren aan de nationale behoefte, gezien de omvang van de winbare reserves.

bron: Land+Water

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl