Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

30 maart 2004

Rotterdam gaat ontwikkelen met TU Delft

“Wij willen dat de TU Delft Rotterdam meer gaat gebruiken als proeftuin voor onderzoek,” zegt OBR-strateeg Jan van ’t Verlaat. “In plaats van een particulier adviesbureau in te schakelen, kun je ook gebruik maken van kennis die direct voorradig is.” Het – betaald – onderzoek zal worden uitgevoerd door wetenschappelijk medewerkers of afstuderende studenten.

De eerste opgave waarvoor het OBR de TU Delft wil inschakelen betreft de herontwikkelingsplannen voor de Waalhaven. Rotterdam wil in de komende tien tot vijftien jaar drie havenlocaties herontwikkelen met een totaaloppervlakte van 1470 hectare. De Waalhaven is als eerste aan de beurt. De zuidzijde van de Waalhaven wordt mogelijk gedempt en op de ruimte die vrijkomt door verhuizing van havenbedrijven moeten kantoren, woningen en mogelijk ook een nieuw voetbalstadion en een evenementencentrum komen. Van ’t Verlaat: “Delft zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het onderzoek naar de manier waarop we havenactiviteiten en stedelijke functies kunnen combineren.” Hij verwacht dat de aandacht zal uitgaan naar onder meer procesmanagement en geluidhinder. Dat laatste geldt ook voor het gebied rond Rotterdam Airport, waar Rotterdam mogelijkheden ziet om te bouwen. In de aangrenzende Schieveense Polder zou Rotterdam graag een gezamenlijk nieuw expertisecentrum transport en logistiek zien van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en de TU Delft. Dit plan moet aanhaken bij de ‘Technopolis’ die Delft aan zijn zuidrand ontwikkelt.
Voor de TU is in de toekomst mogelijk ook een onderzoekstaak weggelegd bij complexe binnenstedelijke ontwikkelingsopgaven.

Het OBR werkt al langer samen met de EUR, die vooral de economische aspecten van gebiedsontwikkelingen doorlicht. De drie partijen – TU Delft, OBR en EUR – werkten eerder succesvol samen bij het opzetten van de academische opleiding Master City Developer.

Het samenwerkingsverband tussen OBR en TU Delft zal tenminste tien jaar beslaan.

De samenwerkingsintentie wordt woensdag bekrachtigd door directeur J.C.G. Stam (OBR) en prof. ir. H. Beunderman, decaan van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl