Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

3 april 2004

Zoektocht naar ideeën voor ziekenhuis van de toekomst

Future hospitals:
competitive and healing


Europese ideeënprijsvraag
(door Daniel Schildkamp)

Architecten die in deze tijd een ziekenhuis moeten ontwerpen, staan door alle veranderingen in de gezondheidszorg voor een niet geringe opgave. Om tot architectonische oplossingen te komen voor deze sector, heeft het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen een Europese ideeënprijsvraag uitgeschreven. Europees, omdat de gezondheidszorg volgens het college een aangelegenheid is geworden die de landsgrenzen overschrijdt.

De complexiteit van een ziekenhuisorganisatie lijkt met al zijn functionele eisen, de snelle medisch-technologische ontwikkelingen, veranderende zorgconcepten, toenemende marktwerking en grotere aandacht voor de steeds mondiger patiënt, de laatste tijd alleen maar toe te nemen.

Innovatief
De opdracht die het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen heeft uitgeschreven, is een innovatief ziekenhuisconcept te ontwerpen binnen een stedelijke context, waarin het ziekenhuis als mens- en maatschappijgerichte onderneming tot uitdrukking komt en waarbij geanticipeerd wordt op de huidige en toekomstige ontwikkelingen.
De prijsvraag heeft de naam ‘’ meegekregen.

Thema’s
Daarnaast wordt er gevraagd om binnen het ziekenhuisconcept één of meerdere thema’s nader uit te werken. De thema’s zijn: patiëntenlogistiek (het optimaal huisvesten van de verschillende patiëntenstromen), (de)concentratie van functies, flexibiliteit, healing environment en minimale exploitatie (energiebesparing en duurzaamheid).
Het ziekenhuis, met zowel klinische als poliklinische zorg, heeft een verzorgingsgebied van ongeveer 150.000 bewoners. Bij een beddenpromillage van twee (een gebruikelijk uitgangspunt in Nederland), betekent dit driehonderd klinische bedden.

Teams
Aan deze Europese ideeënprijsvraag kunnen architecten en aankomend architecten uit alle Europese landen meedoen. Samenwerking in teams is toegestaan, mits één van de leden geregistreerd architect of student is aan erkende opleiding tot architect.

Een inschrijfformulier is te downloaden op de site van het Bouwcollege, aan te vragen per e-mail ,

of per post: College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen, o.v.v. Prijsvraag ZH2004, Postbus 3056, 3502 GB Utrecht.


Bron: ZIBB.nl Bouw

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl