Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

20 april 2004

Baksteenafzet hoger dan verwacht
Baksteensite

De Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten constateert verbaasd doch tevreden dat de afzet vorig jaar hoger lag dan eind 2002 werd verwacht.

Ondanks het historische dieptepunt in de nationale woningbouwproductie en een scherpe terugval van investeringen in de private utiliteitsbouw is de afzet iets toegenomen tot ruim 1,1 miljard stenen.
Deze stijging komt volledig voor rekening van de metselbaksteen, straatsteen bleef stabiel op zo’n 240 miljoen stuks. Dat is overigens nog steeds het dubbele van de afzet in 1995.

De oorzaken zijn gestegen export onder gelijktijdige vermindering van de import van metselbakstenen. Zo nam de export naar Duitsland fors toe, waardoor het aandeel in de export naar dat land steeg van 67 procent in 2002 naar driekwart in 2003. “Ik verwacht dat dit eenmalig is als gevolg van de afschaffing van een bijdrage voor eigen woningbezitters in Duitsland. Dat heeft geleid tot een hausse in aanvragen voor 1 januari die nu in de uitvoering zijn of komen”, verklaart KNB-directeur E. van Hal de cijfers.

Ook de export naar Engeland en Ierland stemmen de KNB tot tevredenheid. In de landen waar grote industrieën als CRH en Hanson de boventoon voeren, weten Nederlandse steenbakkers ook hun weg te vinden, blijkt. Volgens Van Hal komt dit vooral door het relatief dure pond waardoor Nederlandse producten kunnen concurreren met lokale producten.

In Nederland werd de dalende afzet als gevolg van de lagere woningbouwcijfers goeddeels gecompenseerd door de wijzigingen in het Bouwbesluit. De verhoging van de vrije ruimte van woningen van 2,4 naar 2,6 meter leidt tot een toename van het geveloppervlak met gemiddeld 7,5 procent.
Daarnaast is er sprake van een toename in de utiliteitsbouw voor de publieke sector. Ook hiervan verwacht Van Hal dat dit vooral een eenmalige ‘upswing’ is. “Scholen, maar ook andere overheidsgerelateerde diensten hebben zitten wachten op het BTW-compensatiefonds. Vanaf begin 2003 zag je dan ook ineens veel meer opdrachten in de markt komen.”

Al met al verwacht hij voor de toekomst een stabiele tot iets stijgende markt. Daarbij baseert hij zich op vooral op de stijging van het aantal bouwvergunningen voor woningen. Daar staat weliswaar een verwachte daling van de utiliteitsbouw tegenover. “Maar voor de afzet van baksteen is de woningbouw relatief belangrijker. Daarom zal de trend van een licht stijgende afzet worden gecontinueerd.”

bron: Cobouw

meer ifo: KNB

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl