Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

26 april 2004

Prefafbligger
Prestatiemeting nieuwe standaard Rijkswaterstaat
Taludbekleding


Directeur markt Martin Beljaars van Rijkswaterstaat verwacht dat de wijze van prestatiemeting bij ecoduct De Borkeld in Markelo voor Rijkswaterstaat een nieuwe standaard wordt.

De opdrachtgever moest wel even wennen om niet meer vanuit een eigen keet op de bouwplaats de vinger aan de pols te houden. Door op afstand nauwkeurig de afgesproken prestaties te meten, behield Rijkswaterstaat desondanks prima zicht op de vorderingen.

“Onze ervaring is dat op zich goede bedrijven op de ene plaats beter werk afleveren dan elders”, aldus Beljaars. “Hoe dat komt? Niet overal worden de beste mensen ingezet. Dankzij de prestatiemeting hopen we dat voortaan alleen de besten voor ons werken.

De directeur benadrukt dat bij aanbesteding volgens het model design & construct geen kwestie is van ploeteren voor de laagste prijs. Kwaliteit moet worden gewaardeerd. “Als we nauwelijks hoeven op te letten of alles goed gaat, levert dat het bedrijf plusjes op. Is extra aandacht nodig, dan zetten we minnetjes. Bij een volgende opdracht mag dan een goed bedrijf best wat duurder zijn”.
Het werken met de prestatiemeting is volgens Beljaars zo overtuigend dat hij regelmatig de vraag krijgt waarom het systeem niet al tien jaar geleden is ingevoerd. “Nog steeds lopen volksstammen juristen te hoop die zeggen dat het niet kan. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe manier van werken de toekomst is.” De besparing op de begeleiding bedroeg voor Rijkswaterstaat 15 procent.

Teamwerk
De bouw en het beheer van ecoduct De Borkeld zijn een kwestie van teamwerk. De belangrijkste spelers bij het project zijn Rijkswaterstaat (directie Oost, de Bouwdienst en de Dienstkring Wegen te Hengelo), Staatsbosbeheer en de vennootschap onder firma Tricolor. Achter de laatste firma, genoemd naar een loopkever, gaan schuil TBI Beton/Waterbouw Haverkort, Aannemerij Van Gelder en ingenieursbureau Grontmij. De opdracht werd gegund aan de voor Rijkswaterstaat aantrekkelijkste partij van drie op kwaliteit geselecteerde bouwcombinaties.

Volgens P. Spiering van Rijkswaterstaat helpen de prestaties gerealiseerd bij de bouw van ecoduct De Borkeld uitstekend om het gehavende zelfvertrouwen van de Nederlandse bouw weer op te vijzelen.

bron: Cobouw

meer info: contractvormen - Ecoduct De Borkeld

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl