Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

5 mei 2004

 

Nieuwe norm voor liften aan hijskranen


NEN, het centrum van normalisatie, heeft een Europees normontwerp gepubliceerd voor machinistenliften bevestigd aan hijskranen: Ontw. NEN-EN 81-43. Het normontwerp is opgesteld om een nadere uitwerking te geven van de fundamentele eisen van de machinerichtlijn. Het document is Engelstalig. Op dit normontwerp kan tot 15 juni 2004 commentaar worden ingediend bij NEN.
Aan hijskranen kunnen speciale liften worden bevestigd om de kraanmachinist te vervoeren naar en van de cabine. Hiermee kan de kraanmachinist een lange klim worden bespaard. De lift draagt dus op deze wijze bij aan goede arbeidsomstandigheden. In Europees verband is gewerkt aan een norm met veiligheidseisen voor deze liften.

De norm geeft constructieve eisen voor de lift, de draagmiddelen, de bevestiging aan de kraan en de diverse beveiligingsinrichtingen. Dit omvat ook eisen voor ontsnappingsmogelijkheden bij een vastzittende lift. Daarnaast wordt ingegaan op de inrichting van de stopplaatsen, zodat veilig kan worden overgestapt van lift naar kraan. Het normontwerp bevat een overzicht van de significante gevaren van deze liften en ook is aangegeven welke maatregelen daar tegen moeten worden genomen.

In Nederland is het aanbrengen van machinistenliften door de bouw-CAO verplicht voor torenkranen (geplaatst na 1 juli 2001) indien de klimhoogte tot de cabine gedurende een periode van meer dan twee maanden meer dan 30 meter is.
Bij definitieve publicatie zal deze norm de NEN 3586 "Veiligheidseisen voor personenliften op hijs- en hefwerktuigen" vervangen.

bron: NEN

meer info: Kranenbouw

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl