Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

21 mei 2004

Verzakte dijk
in Stein hersteld


De herstelwerkzaamheden aan de afgeschoven dijk bij Stein, die vanaf de landzijde worden uitgevoerd, bestaan uit het verwijderen van big bags, het weggraven van de weggeschoven grond en de opbouw van de dijk zelf.
Voordat het echte werk kon beginnen, werd de waterstand van het Julianakanaal woensdagavond met 2 meter verlaagd tot een niveau van 42 meter boven NAP. Hierdoor nam de druk op de dijk af. In verband met de lage waterstand is er tot maandag geen scheepvaart mogelijk tussen sluis Limmel, bij Maastricht, en sluis Born.

Circa 760 zandzakken, die eind januari voor stevigheid van de dijk zorgden, zijn binnen 12 uur verwijderd.
Vrijdag begon de aannemer met het ontgraven van de dijk. “We merkten dat er nog veel waterspanning in het dijklichaam zat. Er zijn eerst openingen gemaakt, zodat het water kon weglopen”, zegt uitvoerder R. Slats.

Daarna is de slechte verzadigde klei, circa 700 kuub, tot 38 meter boven NAP uit de dijk verwijderd. Slats: “We bouwen de dijk vanaf dit niveau op, omdat er dan geen gevaar is voor afschuivingen.”

De kapotte waterleiding, die de oorzaak was van het afschuiven, ligt overigens een meter onder dit punt. Als de dijk is hersteld, zal Rijkswaterstaat uiteindelijk voor extra veiligheid een kleikist om de niet actieve waterleiding aanbrengen.
Voor de opbouw van de dijk is zo’n 1300 kuub klei nodig, die in lagen van 40 centimeter wordt gestort. Machines drukken de massa vast. “We kunnen spreken van een optimale verdichting”, zegt Slats.

De waterstand in het kanaal komt nadat de werkzaamheden gereed zijn, snel weer op het normale niveau zodat scheepvaart vanaf maandagochtend mogelijk is. Tot 4 juni vinden verdere afwerkings- en opruimwerkzaamheden plaats. Daartoe behoort ook het vernieuwen en verbreden van het pad op de dijk over een lengte van circa 1300 meter.

bron: cobouw

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl