Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

27 mei 2004


Top 18 bouwbedrijven verliest 1,2 miljard omzet
 
Uit een vergelijking die Cobouw heeft gemaakt van de jaarcijfers van 2003 en 2002 van de top 18 blijkt dat de bouwbedrijven vorig jaar ruim 1,2 miljard euro aan omzet hebben ingeleverd.

De totale omzet van de concerns kwam vorig jaar uit op 24,6 miljard euro, 4,5 procent minder dan de 25,8 miljard euro van 2002.
De cijfers van aannemer Janssen de Jong en baggeraar Van Oord zijn buiten beschouwing gelaten. Janssen de Jong heeft nog geen jaarverslag gepubliceerd. Van Oord boekte een omzet van 897 miljoen euro. Maar daarin zitten ook de bedrijfsopbrengsten van Ballast HAM Dredging (BHD), dat eind vorig jaar werd overgenomen. De omzet van BHD is echter al opgenomen in de cijfers van voormalig moederbedrijf BAM.

Hoewel elf van de achttien ondernemingen een winstdaling noteerden, steeg het gezamenlijke nettoresultaat met 9 procent naar 499,7 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan Ballast Nedam, ontwikkelaar AM en ingenieursbureau Fugro, die zeer forse winststijgingen boekten. Ballast Nedam zag de winst met ruim 56 procent toenemen, nadat 2002 door een krachtige sanering was afgesloten met een recordverlies van 143 miljoen euro.

Worden de cijfers van Ballast Nedam niet meegeteld, dan daalt de totale winst van de grote bouwondernemingen met maar liefst 27,2 procent.
De winstontwikkeling wordt sterk negatief beïnvloed door de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit uitdeelde wegens bouwfraude. BAM, Heijmans, Dura Vermeer, Volker Wessels en Arcadis legden te samen een boetebedrag van 73,7 miljoen euro ten laste van hun winsten. Zonder deze verrekening zou het nettoresultaat van de achttien concerns met 25 procent zijn toegenomen.

Arbeidsplaatsen
Dat de bouwnijverheid echt in zwaar weer verkeert, blijkt vooral uit het gemiddeld aantal personeelsleden in dienst van de grote concerns. Dat daalde met drieduizend naar 107.000. Het aantal arbeidsplaatsen dat vorig jaar werd geschrapt door de grootste bouwers, ontwikkelaars, ingenieursbureaus en baggeraars ligt veel hoger, zeker boven de zesduizend. Dit jaar zal het personeelsbestand als gevolg van lopende saneringen overigens nog verder afnemen.
De grootste omzetdaling deed zich voor bij Ballast Nedam. De bedrijfsopbrengsten slonken met 30,5 procent naar 1,6 miljard euro. De Nieuwegeinse bouwer verkocht dan ook zijn baggerbelang, trok zich terug uit de internationale projectenmarkt en deed afstand van zijn Britse divisie. Volker Wessels leverde absoluut gezien de meeste winst in. Van de 114 miljoen euro in 2002 bleef ‘maar’ 62 miljoen euro over, een daling van ruim 45 procent.

Relatief kreeg Dura Vermeer de grootste klap: 13,6 miljoen euro winst in 2002 tegen een verlies van 5,8 miljoen euro in 2003, een afname van 142 procent. De Zoetermeerse bouwer is het enige bedrijf in de top dat verlies leed. Operationeel schreef het concern wel in de zwarte cijfers.
Ook ingenieursbureau DHV moest aanzienlijk inleveren: het netto resultaat zakte 99 procent van 5,9 naar 1 miljoen euro. Overigens was 2003 voor vrijwel alle grote ingenieursbureaus een jaar om snel te vergeten. Net als DHV moesten Arcadis, Fugro, Grontmij, Oranjewoud en Tauw een winstdaling slikken. Alleen Haskoning en Witteveen+Bos verdienden meer dan een jaar eerder.

bron: Cobouw
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl