Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

21 juni 2004

Mislukt plan tunnel kost 13 miljoen
door Jeroen de Vreede

Het mislukte plan om de Hubertustunnel via een nieuwe bouwmethode aan te leggen heeft dertien miljoen euro gekost. Dat geld is opgegaan aan het onderzoek naar de mogelijkheid van de nieuw bedachte methode. Die bleek echter onhaalbaar te zijn.De tunnel, toekomstig onderdeel van de Noordelijke Randweg, zal de komende jaren op de traditionele wijze worden geboord. Dat gaat 146,6 miljoen euro kosten. De gemeente dacht in 1999 geld en tijd te kunnen besparen door de tunnel aan te leggen met een nieuwe boortechniek, waarbij direct na het boren beton langs de randen van de tunnel wordt gestort. Hierdoor hoeft de boor niet telkens te stoppen om betonnen tunnelwanden te plaatsen.

De technische problemen die met deze andere aanpak gepaard gingen waren echter zo groot, dat het plan vorig jaar is afgeblazen. In de tussentijd had Rijkswaterstaat al 11,4 miljoen uitgegeven aan onderzoek en de gemeente Den Haag ruim 1,5 miljoen euro aan externe adviezen, blijkt uit een opgave van de gemeente en het Rijk.

Uiteindelijk is er door het onderzoek naar de andere manier van bouwen bijna negen procent meer uitgeven aan het hele project, terwijl was gehoopt met de nieuwe methode de tunnel tot dertig procent goedkoper te kunnen aanleggen. Een woordvoerder van de gemeente verzekert dat het uitgegeven geld niet ten koste gaat van het tunnelbudget. De kosten van de afgeblazen bouwmethode worden gedragen door het ministerie van Economische Zaken, dat subsidie geeft voor vernieuwende experimenten in het bedrijfsleven.
Volgens het ministerie van Verkeer is de elf miljoen euro van dit departement geen weggegooid geld, omdat er belangrijke 'kennis en ervaring' is opgedaan. De gemeente Den Haag sluit zich daarbij aan. "Heel veel kennis is nog nuttig te gebruiken."

De aanleg van de tunnel heeft door het mislukte experiment enkele maanden vertraging opgelopen. De gemeente plande aanvankelijk de opening van de tunnel tegen het eind van 2007. Dat wordt nu de eerste helft van 2008. Naar verwachting kan dit najaar worden begonnen met bouwen. Welk bedrijf de tunnel mag gaan boren – op de traditionele wijze – is nog niet bekend.

bron: Haagsche Courant

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl