Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

12 jul 2004

Pieken in de Delta: kansen voor alle regio's

 

Pieken in de Delta: kansen voor alle regio's

De kabinetsnotitie 'Pieken in de Delta' vormt een koerswijziging in het regionaal economisch beleid. Door specifieke knelpunten van nationaal belang weg te nemen wil het kabinet alle regio's economische kansen bieden.

Dat schrijft staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) in de nota 'Pieken in de Delta', die zij aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De nota bevat een gebiedsgerichte economische agenda, waarbij het kabinet voor de zes economische regio's in Nederland de kansen en de mogelijkheden omschrijft. Deze agenda moet bijdragen aan de inzet van het kabinet om de Nederlandse economie meer dynamisch en concurrerend te maken. 

Afspraken
De nieuwe koers betekent niet dat het kabinet tornt aan bestaande afspraken met afzonderlijke regio's. Ook de afspraken met de Noordelijke provincies (Langman-akkoord) worden nagekomen. Deze afspraken hebben betrekking op de periode 2000-2006. Daarnaast zijn met de noordelijke provincies afspraken gemaakt over een investeringspakket (tot 2010) voor met name infrastructuur en de aanleg van een snelle treinverbinding. 

Voor de periode na 2006 gaat het kabinet in het Noorden net als in de andere regio's bekijken welke economische potenties en knelpunten er zijn met een nationaal belang. Volgens het kabinet zijn de economische verschillen tussen het noorden en de rest van Nederland niet meer zo groot en is het effect van aanvullend beleid gering.

Regio's
In de nota beschrijft het kabinet de agenda voor zes economische regio's in Nederland:

  • Noord Nederland
    Noord Nederland vormt de schakel tussen de Randstad en Noordoost Europa. Het economisch perspectief ligt in het verder versterken van bestaande sectoren en het behoud van de landschappelijke kwaliteiten. Een grotere ori‘ntatie op Duitsland en de Oostzeelanden biedt ook een nieuw perspectief.
  • Oost Nederland 
    In Oost Nederland bieden de universiteiten in Twente, Nijmegen en Wageningen aanknopingspunten voor kennis- en productiviteitontwikkeling.
  • Noordvleugel Randstad en Utrecht
    De noordvleugel moet verder uitgebouwd worden als centrum voor internationale zakelijke dienstverlening en hoogwaardige internationale logistieke activiteiten. Daarvoor is ruimte voor groei van Schiphol nodig. Utrecht is een centrum voor nationaal geori‘nteerde dienstverlening en een belangrijk vervoersknooppunt. Amsterdam en de kust hebben een belangrijke functie als toeristentrekker.
  • Zuidvleugel Randstad
    De zuidvleugel moet de huidige sterktes (o.a. haven) behouden en tegelijk de productiestructuur versterken. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is de centrale opdracht, onder meer door de aanleg van een HSL-station in Rotterdam.
  • Zuidwest Nederland 
    Zuidwest Nederland moet als vestigingsgebied profiteren van de strategische ligging tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen.
  • Zuidoost Nederland 
    Dit gebied moet in samenwerking met de Belgische en Duitse grensregio's uitgroeien tot technologische topregio (hoogwaardige kennisintensieve industrie)

    Bron:
    Persbericht ministerie van Economische Zaken

 

 




Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting




Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl