Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

31 juli 2004

Veel verkopers woningen laten vraagprijs zakken
Door Arlen Poort en Freek Staps

Bijna een op de vijf woningverkopers heeft de afgelopen negen maanden zijn vraagprijs verlaagd. Vooral van dure woningen gaat de prijs sterk omlaag, soms met enkele tientallen procenten. De afgelopen negen maanden is van ruim 40.000 huizen de prijs verlaagd. Gemiddeld bedroeg die daling 5,6 procent.Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad op basis van alle woningen die de afgelopen negen maanden te koop stonden op Funda.nl, de website van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In deze periode werden 225.000 verschillende huizen te koop aangeboden op Funda, met een marktaandeel van 80 procent en 100.000 bezoekers per dag Nederlands grootste huizensite.

Tot twee jaar geleden waren prijsverlagingen uitzonderlijk. Vaak werden woningen ongezien verkocht tegen een hogere prijs dan werd gevraagd. Dat is nu hoogst ongebruikelijk. Het aantal woningen met een vraagprijs boven één miljoen euro dat te koop is gezet, is sinds begin dit jaar gestegen met ruim 12 procent. Op het moment staan in Nederland 1.639 huizen te koop voor meer dan één miljoen euro. Bij deze woningen lopen de prijsdalingen op tot 40 procent van de oorspronkelijke vraagprijs. ,,In dit segment zie je het sterkst dat het minder gaat op de markt'', zegt woningmarktonderzoeker H. Boumeester van de Technische Universiteit Delft. Volgens makelaarsorganisatie NVM gaat de huizenprijs dit jaar gelijk op met de inflatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat huizen langer te koop staan, met als uitschieter het platteland van Zuid-Holland. In de gemeente Korendijk, ten zuiden van Rotterdam, of in Nieuwkoop staan de huizen twee maanden langer te koop dan gemiddeld in Nederland. Het gaat hier om woningen met een licht bovengemiddelde vraagprijs. Andere gemeenten waar het minder gaat, zijn Oirschot en Lieshout in Noord-Brabant en Reeuwijk en Alphen aan den Rijn in Zuid-Holland.

bron: NRC Handelsblad

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl