Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

18 maugustus 2004

Brinkhorst: stroom niet duur door liberalisering energiemarkt

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) ziet geen aanwijzingen dat de liberalisering van de energiemarkt heeft geleid tot hogere prijzen voor elektriciteit. Hogere brandstofprijzen en belastingen zijn de voornaamste boosdoeners.

Dat schrijft de minister in antwoorden op Kamervragen over de hoge kosten van elektriciteit.

De minister erkent in de brief dat de herinrichting van de energiemarkt 'onbetwist' heeft geleid tot extra investeringen bij de energiebedrijven. De hoogte van deze kosten wordt mede bepaald door de efficiëntie waarmee de bedrijven de maatregelen hebben doorgevoerd.

'Daarmee is in mijn ogen geenszins aangetoond dat de stijging van de prijzen voor elektriciteit zouden voortvloeien uit de liberalisering', aldus Brinkhorst. 'De stijging van de elektriciteitsprijzen is voornamelijk te wijten aan de gestegen brandstofprijzen en de verhoging van de belastingen.'

Besparingen
Uit onderzoek van de DTe, de toezichthouder in de energiesector, blijkt dat huishoudens met een gemiddeld energiegebruik die nu nog relatief dure energie afnemen, aanzienlijke besparingen kunnen realiseren op de energierekening.

Een vergelijking tussen de hoogste en laagste leveringstarieven levert voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis een voordeel op van circa 25 tot 35 euro op de grijze stroom, 65 tot 85 euro op groene stroom en circa 100 euro op de gasrekening. Deze keuzevrijheid is volgens Brinkhorst ook een belangrijk voordeel van de liberalisering van de markt.

Tarieven
De minister spreekt geen oordeel uit over de extra kosten voor reclame en marketing die energiebedrijven bij de liberalisering van de markt hebben gemaakt. 'De rijksoverheid heeft geen bemoeienis met de bedrijfsvoering van de energiebedrijven'.

De DTe houdt voor de overheid wel de ontwikkeling van de tarieven van elektriciteit in de gaten. De DTe heeft ook de bevoegdheid om in te grijpen wanneer er sprake zou zijn van onredelijke tarieven. Op die manier wordt de consument in de vrije energiemarkt volgens Brinkhorst voldoende beschermd.

bron: regering.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl