Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

24 september 2004

Bouw vraagt Regieraad steun bij regionale vernieuwing

Bouwbedrijven hebben de Regieraad Bouw gevraagd om ondersteuning bij het vernieuwingsproces van de sector op lokaal en regionaal niveau. Bedrijven geven aan het belang in te zien van meer innovatie en efficiency in de bouw, maar worden in de praktijk onder meer belemmerd door opdrachtgevers die aansturen op alleen de laagste prijs. Namens de Regieraad zegde voorzitter Jan Hovers toe hier aandacht aan te gaan besteden.
Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van bij BouwNed aangesloten MKB-bouwbedrijven in Zeist. De middag stond in het teken van de toekomst van het bouwbedrijf. Bedrijven zien die nog altijd met vertrouwen tegemoet, zo blijkt uit een kleine enquête onder de leden van de BouwNed-sectie ‘Middenbedrijf’. Iets meer dan de helft van de respondenten gaf aan de toekomst voor het eigen bedrijf zonnig in te zien, ondanks de huidige recessie. 
 
Een zeer ruime meerderheid van de aanwezige bouwers stelde dat het vernieuwingsproces in de bouw wordt gedwarsboomd door pure prijsconcurrentie. De meeste bedrijven zijn het eens met de stelling dat, om innovatie te bevorderen, concurrentie zich zou moeten afspelen op kwaliteit en totale levensduur van een werk en niet op prijs alleen. Steeds vaker krijgen zij te maken met dichtgetimmerde bestekken, selectie puur op de laagste prijs, en grote terughoudendheid met betrekking tot het werken in bouwteams. Onder die omstandigheden zal het zeer moeilijk zijn om veranderingsprocessen in de bouwsector op gang te brengen en te houden zodat de sector weer het predikaat “gezond, transparant en innovatief” kan voeren, zoals de doelstelling van de Regieraad luidt.
 
Voorzitter van de Regieraad Jan Hovers benadrukte het belang van lifecycle-denken in de keten. Volgens hem ligt hier de grote efficiencyslag. “Er moet meer vooruit gedacht worden over het onderhoud van een bouwwerk. Kostenreductie kan daarom alleen worden gerealiseerd door goede samenwerking in de keten”, aldus Hovers. Als reactie op zijn presentatie kwam het dringende verzoek om de activiteiten van de Regieraad Bouw niet alleen tot het landelijke niveau te beperken, maar ook op regionaal en lokaal niveau ondersteuning te bieden.
Hans de Boer, oud-voorzitter van MKB Nederland, greep de bijeenkomst aan om de aanwezige ondernemers een hart onder de riem te steken. Waar veel MKB-bedrijven zich te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken vinden, hebben zij juist door hun bedrijfsgrootte veel voordelen te bieden. “Het middenbedrijf werkt professioneel en kan tegelijkertijd zeer flexibel inspelen op de wisselende behoeftes in de markt.”
 
AVBB-voorzitter Elco Brinkman signaleerde dat steeds meer opdrachtgevers het signaal op beginnen te pikken dat de bouw met een ingrijpende vernieuwingsslag bezig is. “We worden weer serieus genomen”, aldus Brinkman. “En dus moeten we ons niet uit het veld laten slaan door wat er allemaal in het publieke debat gebeurt. Achter de schermen gebeurt er namelijk heel veel.”
 

bron: persbericht Bouwned
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl