Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

2 oktober 2004

Strop haven Rotterdam veel groter

Het schandaal rond de bankgaranties van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) aan het RDM-concern van Joep van den Nieuwenhuyzen is nog veel omvangrijker dan aanvankelijk gedacht. Er is niet voor honderd miljoen, maar voor zeker 180 miljoen euro aan garanties afgegeven. Het financiële risico voor het HbR beloopt 110 miljoen. 

Van den Nieuwenhuyzen kreeg blanco cheque
Tenminste, 'voorzover wij nu weten', aldus president-commissaris van het HbR en wethouder van Rotterdam Wim van Sluis .

Van den Nieuwenhuyzen en de toenmalige havenbaas Willem Scholten hebben in 2002, twee dagen na kerst, een geheime deal gesloten over garantiestellingen. Uit onderzoek van accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers is nu gebleken dat die overeenkomst sprak van 'ten minste honderd miljoen euro'. 'Een blanco cheque dus', zegt Van Sluis.

Uiteindelijk is ruim 170 miljoen euro aan kredieten opgenomen. 'Joep van den Nieuwenhuyzen heeft die hele 170 miljoen euro opgebruikt', aldus Van Sluis. 'Het is rijp en groen door elkaar verdwenen naar hemzelf en zijn vennootschappen, van de Antillen tot en met China.'

Het HbR kreeg destijds in ruil onderpanden, waaronder RDM Technology, het schip de SS Rotterdam en een kantoorpand in Frankfurt. Direct nadat het schandaal was losgebarsten zei Van den Nieuwenhuyzen dat het havenbedrijf hiermee een mooie winst zou kunnen maken. Ruim honderd miljoen euro, schatte hij.

Waarnemend directeur Hans Smits echter schat de waarde van diezelfde onderpanden nu op 'nul of negatief'. Hij hoopt dat de onderpanden het havenbedrijf 'niet te veel zullen kosten'.

RDM Technology is inmiddels failliet. Van de SS Rotterdam moet nog blijken dat het vaartuig kan worden verkocht voor een bedrag hoger dan de schrootwaarde. De situatie van het kantoorpand is 'zo precair dat we misschien al dit weekend besluiten moeten nemen', aldus Smits. Hij wilde niet zeggen of faillissement dreigt.

Vooralsnog heeft het HbR nog geen euro overgemaakt naar de banken en is dat ook niet van plan. De Raad van Commissarissen en het college van B en W, dat tot de verzelfstandiging van het HbR per 1 januari 2004 verantwoordelijk was, menen dat de banken hadden moeten weten dat de garantstellingen 'onrechtmatig' zijn afgegeven.

bron: de Volkskrant




Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting




Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl