Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

2 november 2004

Filmmaker Theo van Gogh vermoord, dader nog onbekend

De Amsterdamse filmmaker, publicist en schrijver Theo van Gogh (47) is vanochtend rond kwart voor negen beschoten en met een mes gestoken in de Linnaeusstraat in Amsterdam. Hij overleed ter plaatse.

Foto Vincent Mentzel

Dat heeft de Amsterdamse politie bevestigd. De politie heeft een 26-jarige Marokkaanse Nederlander uit Amsterdam na een schietpartij in het Oosterpark gewond aangehouden.

Van Gogh fietste rond kwart voor negen in de Linnaeusstraat langs het stadsdeelkantoor. Daar werd hij ingehaald door een andere fietser die kogels op hem afvuurde. Volgens de politie wist Van Gogh te voet de overkant van de straat te bereiken, waar de schutter vervolgens enkele malen met een mes op hem instak. Op zijn lichaam liet de dader een brief achter.

Burgemeester Cohen riep vanmiddag op tot een publieke bijeenkomst op de Dam vanavond om half acht met de bedoeling door ,,veel kabaal'' duidelijk te maken ,,dat dit niet kan''. Op twee adressen is vanochtend huiszoeking gedaan.
Koningin Beatrix, minister-president Balkenende en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben ,,geschokt'' en met ,,afschuw'' gereageerd op de moord op Theo van Gogh. Over de toedracht wilde Balkenende zich niet uitlaten. ,,Ik wil een beroep doen op iedereen om niet direct vergaande conclusies te trekken. De feiten moeten zorgvuldig op een rij gezet worden; laten wij de opsporingsdiensten hun werk doen.''

Alom gaan de fractievoorzitters ervan uit dat de moord op Van Gogh samenhangt met zijn uitgesproken standpunten, onder andere over de islam. Van Aartsen zei dat hij van minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft vernomen dat de verdachte een bekende is van de veiligheidsdiensten.

Bij die schietpartij werd ook een omstander geraakt. Deze omstander wist het dichtstbijzijnde politiebureau te bereiken waar hij werd behandeld. De verdachte vluchtte het Oosterpark in, waarna de politie het park afzette. De man bereikte de uitgang van het park aan de Mauritskade. Daar vuurde de verdachte ‘een salvo' schoten af op de politie die terugschoot en de verdachte in zijn been raakte.

Een motoragent in een kogelvrij vest werd door de verdachte geraakt. Zijn verwonding bleef dankzij het vest beperkt tot kneuzingen. De verdachte werd opgepakt en wordt inmiddels onder bewaking behandeld in een ziekenhuis. Over de motieven van de verdachte was tot vanmiddag half twee, de sluitingstijd van het NRC Handelsblad, geen informatie beschikbaar.

Volgens ooggetuigen droeg de verdachte een lang gewaad, een blauwe, gebreide muts en had hij een baard. Het Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) noemde vanochtend de moord op de Amsterdamse regisseur Theo van Gogh ,,verschrikkelijk''. Ze zei te vrezen dat de moordaanslag verband houdt met de film Submission die zij afgelopen zomer met hem maakte. Deze film ging over vier mishandelde vrouwen.

bron: NRC Handelsblad
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl