Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

23 november 2004


Gemeente Helmond start ‘virtuele stadsvernieuwing’

Inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden in Helmond kunnen vanaf deze week via internet op een virtuele manier bijdragen aan stadsvernieuwingsprojecten. In de ‘Virtuele Binnenstad’ kunnen zij kijken en meepraten, maar ook stemmen over concrete zaken in de wijk.

De hele stadsvernieuwingswijk Binnenstad-Oost is ingevoerd in een driedimensionaal computermodel. Als basis daarvoor dienden panoramische foto’s van de wijk. Nieuw te bouwen woningen zijn hier ‘ingemonteerd’, zodat bezoekers een vrij realistisch beeld kunnen krijgen van hoe de wijk er uit gaat zien. Ook zijn enkele modelwoningen virtueel te bezichtigen.

Uniek
“Voor zover wij weten is deze methode uniek”, zegt de Bauke van der Berg, woordvoerder van de gemeente Helmond. “Bijzonder is ook dat je geen zware computer nodig hebt om goed te kunnen rondkijken in de virtuele wijk. Een Pentium 1 is al voldoende en dat maakt de drempel om te kijken en mee te doen vrij laag.”

Meer mensen betrekken
Het project ‘Virtuele Binnenstad’ is vooral een manier om te proberen meer mensen te betrekken bij het stadsvernieuwingsproject. “Dat soort ingrijpende projecten zijn altijd moeilijk te communiceren. Nu kunnen mensen op een toegankelijke manier kijken, met elkaar chatten en ook meestemmen over ontwikkelingen in hun wijk. De testgroep was in elk geval wildenthousiast, dus wij verwachten er wel wat van”, zegt Van der Berg.

Chatsessies
Helmond wil regelmatig chatsessies organiseren met bijvoorbeeld betrokken wethouders, makelaars en medewerkers van woningcorporaties. Op een forum kunnen bezoekers aan allerlei discussies deelnemen. Ook zijn er ‘tools’ ingebouwd waardoor bezoekers kunnen meestemmen over bijvoorbeeld een nieuwe speelvoorziening in hun buurt.


De virtuele wijk is te bezichtigen via www.binnenstadhelmond.nl.

Bron: Binnenlands Bestuur
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl