Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

8 december 2004

Personenvervoer Betuwelijn niet rendabel

Personenvervoer over de Betuwelijn is niet rendabel. Het vergt te veel aan nieuwe investeringen en heeft een negatief effect op de rentabiliteit van het goederenvervoer.

Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van minister Peijs (Verkeer). Peijs liet het onderzoek uitvoeren op verzoek van de Tweede Kamer.
Personenvervoer vergt aanpassingen aan de veiligheid van het spoor en rijdt bovendien over een ander stroomnet, hield Peijs de Kamer eerder al voor. Het onderzoek is verricht onder leiding van professor Endre Horvat. De minister sluit zich aan bij de conclusies van het rapport, heeft ze de Tweede Kamer geschreven.

In opdracht van een Tweede-Kamercommissie, de commissie-Duivesteijn, heeft het Centraal Planbureau (CPB) nieuw onderzoek gedaan naar de kosten van de Betuwelijn. Eerder wezen studies van het CPB er al op dat de lijn economisch niet rendabel is te maken en ook maatschappelijk weinig nut heeft. Het instituut ziet echter wel mogelijkheden voor een sluitende exploitatie. ''Nu de lijn er eenmaal ligt, wordt bij gebruikmaking ervan geen verder verlies geleden. Het is zelfs mogelijk een klein stukje van de aanleg terug te verdienen'', aldus een woordvoerster.

De bevindingen van het CPB lekten dit weekeinde uit. Het was volgens het CPB de bedoeling dat de commissie-Duivesteijn er pas later mee naar buiten zou komen. De commissie heeft onder meer met hoorzittingen onderzoek gedaan naar de besluitvorming rond grote infrastructurele projecten als de Betuweroute en de HSL-Zuid, de hogesnelheidslijn, waarvan de kosten de pan uitrezen. De commissie komt een dezer dagen met haar eindrapport. De resultaten van het onderzoek zet het CPB maandag op zijn website.

bron: ANP
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl