met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

6 februari 2005

Funda

NMa verricht onderzoek machtsmisbruik van Funda en NVM

Kartelautoriteit NMa stelt een onderzoek in naar woningwebsite Funda en makelaarsvereniging NVM. Een consumentenorganisatie die zelf ook in woningen bemiddelt heeft een klacht ingediend tegen Funda en de NVM omdat ze misbruik zouden maken van hun positie.

Omdat alleen bij de NVM aangesloten makelaars woningen te koop mogen aanbieden op Nederlands grootste woningwebsite Funda zou er sprake zijn van een ontoelaatbaar economisch machtsblok en uitsluiting van concurrentie. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft de zaak in behandeling genomen, zo bevestigt een woordvoerder. ,,We winnen eerst informatie in bij de klager. Die heeft blijkbaar redenen een klacht in te dienen.''

De klacht is ingediend door 3Kroon, een consumentenorganisatie zonder winstoogmerk uit Heino. Bij 3Kroon zijn vier makelaars aangesloten. Gisteren bood de organisatie op haar website vijftig woningen te koop aan. Voorzitter P. Cornelissen zegt dat Funda met een marktaandeel van 70 procent te machtig is: ,,iedereen kijkt naar Funda. Daarmee ben je als verkoper gedwongen een NVM-makelaar in de hand te nemen als je een woning wilt verkopen''.

Funda, een dochterbedrijf van de NVM en uitgever Wegener, heeft meer dan 130.000 bezoekers per dag en een aanbod van 90.000 woningen. Financieel directeur E. Sas zegt ,,net zoveel over de zaak te weten als u''. Volgens hem is het ,,zeker niet zo'' dat Funda zijn macht misbruikt.

De NVM-woordvoerder zegt dat de organisatie zich ,,van geen kwaad bewust'' is en dat ook de NMa niets gemeld heeft. Volgens de NVM is er voldoende concurrentie. ,,De consument hóeft geen gebruik te maken van Funda. Er zijn genoeg andere woningsites. Bovendien zijn 2.200 makelaars lid van de NVM. Die beconcurreren elkaar ook nog eens.''

De Nederlandse woningmarkt is gestagneerd. Een recordaantal aantal huizen staat te koop en de gemiddelde prijs is, vergeleken met de maand ervoor, drie maanden achter elkaar gedaald. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder stijgt de huizenprijs.

In 2002 deed de NMa ook onderzoek naar de makelaardij. De NMa stelde toen vast dat de kleinere makelaarsorganisatie LMV vier jaar lang de wet heeft overtreden door adviesprijzen voor woningtaxaties vast te stellen. De NMa legde geen sanctie op, de LMV moest haar vijfhonderd leden per brief van het verbod op de hoogte brengen.

bron: NRC Handelsblad

meer info: Funda - NVM - Bouwweb Wonen

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb