met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

16 februari 2005

Kleinbedrijf goed vertegenwoordigd in Bouwend Nederland bestuur

Het georganiseerde kleinbedrijf is nog nooit in welk bestuur dan ook zo sterk vertegenwoordigd geweest als in Bouwend Nederland. Dit zegt dagelijks-bestuurslid N. van Til, zelf een kleine ondernemer in Cobouw.

“Ik vind het heel jammer dat 65 procent van de leden van Drenthe en Noordwest Overijssel is opgestapt. We hebben kennelijk niet het krediet om te laten zien dat we een puike organisatie hebben neergezet”, zegt dagelijks-bestuurslid N. van Til. De bestuurder reageert hiermee op de oprichting van de Noordelijke Vereniging B&U-bouw, een groep van 130 voornamelijk kleine bedrijven die zich onvoldoende vertegenwoordigd voelen door Bouwend Nederland. “Het gaat in feite om de oude tegenstelling tussen groot- en kleinbedrijf. Dat verandert echter niet als je besluit om niet te fuseren.”

Hij had het chiquer gevonden als de opgestapte bedrijven eerst eens hadden gekeken naar wat Bouwend Nederland voor hen doet. Nu zijn ze opgestapt onder het motto: als blijkt dat jullie het goed doen, komen we misschien wel weer terug.

Van Til is er van overtuigd dat de organisatie het goed gaat doen. “Een van de angsten is dat het grootbedrijf te dominant zou zijn. Van de zeven leden in het dagelijks bestuur komen er vier uit het midden- en kleinbedrijf. We hebben de contributieregeling aangepast aan de kritiek van vooral het kleinbedrijf. Nu betalen ze een percentage van de omzet, 260 euro per miljoen. Dat is heel wat minder dan ze bij het oude NVOB en bij BouwNed kwijt zouden zijn. En ze krijgen waar voor hun geld.”

Want dat de problemen van het mkb onderbelicht zouden blijven in Bouwend Nederland, bestrijdt Van Til. “Wij zitten heel kort op wet- en regelgeving. Zeker voor de kleinere aannemers is dat van groot belang. We kijken daarbij heel sterk naar de administratieve lastendruk. Vroeger kon een kleine aannemer op zaterdag zijn administratie bijhouden. Nu kost het hem meer dagen. Ook lokale lasten zijn een probleem. Dan kun je wel op lokaal niveau gaan praten, maar dat is zoiets als praten met een kalkoen over het kerstdiner. Hoewel de effecten op lokaal niveau plaatsvinden, moet je het op landelijk niveau aankaarten. Rekeningrijden houden we ook scherp in de gaten. Nu de fiscale voordelen van het grijze kenteken zijn gehandhaafd, loop je het risico dat die via rekeningrijden teniet worden gedaan.”

Ook de door de oude NVOB-aannemers zo gewaardeerde eerstelijnsvoorlichting blijft gehandhaafd. En Bouwend Nederland werkt aan programma’s die alles te maken hebben met de ontwikkeling in de branche, bijvoorbeeld bedrijfsopvolging. “Kortom, er wordt heel veel gedaan juist voor het mkb. Daarom alleen al is het jammer dat de bedrijven zijn uitgestapt. Die blijven nu verstoken van landelijke informatie en ondersteuning.”

“Je moet niet vergeten dat 90 procent van de leden van Bouwend Nederland tot het mkb behoort. Voor zover bestuurders nog niet overtuigd waren van de noodzaak om juist die groep goed te bedienen, zullen zij en het apparaat nu nog harder hun best doen. En dat zullen we dan ook nog goed moeten uitdragen naar de leden”, zegt Van Til.

bron: Bouwend Nederland

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb