met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

16 maart 2005

Campagne goed ventileren

Gezond ventileren bekroond - publiekscampagne VROM

Gezond ventileren is een hot item sinds de gelijknamige publiekscampage van het ministerie VROM is gestart. Ook de producenten zitten niet stil: op de Internationale Bouwbeurs 2005 waren diverse noviteiten te zien op het gebied van natuurlijke ventilatie in combinatie met energiebesparing, geluiddemping en/of zonwering. Het zon- en ventilatiesysteem Ducotwin behaalde zelfs De Nederlandse Bouwprijs 2005 in de categorie Bouwmaterialen en -systemen.
NEN BouwMagazine besteedt in nr. 3 2005 aandacht aan natuurlijk ventileren.
Dagelijks vervuilt de lucht binnenshuis door koken, douchen, roken en stoken.

Door onvoldoende ventilatie blijven vocht en allerlei stoffen die allergieën kunnen veroorzaken in de woning hangen. Het ministerie van VROM is daarom in het najaar 2004 gestart met de publiekscampagne 'Gezond ventileren'. In deze campagne ligt de nadruk op het belang van goede ventilatie in huis vanwege onder meer vochtproblemen, allergenen en radongas.

De energieprestatienorm (EPN) bevorderde in eerste instantie de toepassing van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. De laatste tijd is er echter een toenemende belangstelling voor geavanceerde natuurlijke ventilatie.
Volgens Piet van Luijk, sr. adviseur van het Cluster Bouwkwaliteit, Directie Beleidsontwikkeling DG Wonen VROM, ligt de nadruk bij natuurlijke ventilatie op een betere beheersing van volumestromen, het thermische comfort en een beperkt energieverbruik: 'Deze techniek krijgt een goede waardering in de EPN; natuurlijke ventilatie vergt geen hulpenergie voor ventilatoren. Het systeem verwarmt tevens de natuurlijke ventilatielucht voor en zorgt zo voor extra energiebesparing. Bovendien is in de winter de buitenlucht droger dan binnen. Bij vochtige lucht heb je een hogere temperatuur nodig om je behaaglijk te voelen, dan bij droge lucht. Per saldo verlies je dus weinig.'

De trend naar steeds energie-efficiënter bouwen leidt tot een vervaging van de scheiding tussen mechanische en natuurlijke ventilatie. Vooral in de woningbouw winnen vraaggestuurde hybridesystemen aan belangstelling. Dit principe schrijft natuurlijke ventilatie voor zolang dat kan en verantwoord is, en mechanische ventilatie wanneer dat noodzakelijk is. Het maakt gebruik van zelfregelende toevoerroosters en eventuele aanwezigheidssensors die de volumestroom regelen. Een warmtepomp kan via een lage temperatuur verwerkingssysteem de warmte uit de afvoerlucht overdragen op het tapwater.

Relevante normen.
De belangrijkste norm voor het bepalen van prestaties van ventilatievoorzieningen is in Nederland NEN 1087: 2001 'Ventilatie van gebouwen - Bepalingsmethoden voor nieuwbouw'. Daarnaast is er de NPR 1088: 1999 'Ventilatie van woningen en woongebouwen - Aanwijzingen voor en voorbeelden van de uitvoering van ventilatievoorzieningen'.

meer info: Nederlands Normalisatie-instituut

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb