met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

18 maart 2004

Geluidmeting regen op bouwdelen nu mogelijk

Het voorspellen van het geluid van regen was altijd moeilijk. Maar nu is er een standaardmethode met een redelijk voorspellende waarde. Die is te vinden in de mondiale norm NEN-EN-ISO 140-18. Deze is nu in ontwerp verschenen. Commentaar op dit document is mogelijk tot 15 mei 2005.

Het liefste zouden we bouwconstructies meten tijdens echte regenbuien. Maar regen is niet constant: soms zijn het grote druppen, soms kleine. Soms vallen ze hard, dan weer zacht en ze komen zelden recht van boven. Daarom schrijft de norm standaard laboratoriumomstandigheden voor. Je gebruikt een commercieel verkrijgbare watertank die water op het bouwdeel sproeit. Het geluid dat de regen veroorzaakt onder het bouwdeel, wordt gemeten. Door de testresultaten te vergelijken met resultaten bij echte regen, kon de test worden verfijnt. ISO 140-18 legt precies uit hoe de standaard regen gegenereerd moet worden. Vervolgens schrijft hij voor hoe je de geluidsmetingen moet doen. Tenslotte geeft hij aan wat er allemaal in het toetsingsrapport hoort te staan.

Voor wie bedoeld? De norm is vooral interessant voor akoestische laboratoria en voor fabrikanten van dakbedekkingen die hun 'stille' producten willen promoten.

bron: Nederlands Normalisatie-instituut

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb