met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

25 maart 2005

Nieuwbouw Innovatieprijs2005: the winners are ICOP and PKM Solutions

ICOP en PKM Solutions hebben deze week de Nieuwbouw Innovatieprijs gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan jonge professionals die aantoonbaar hebben bijgedragen aan innovatie in de bouw. Aanleiding voor de prijs een unieke methode die zij ontwikkeld hebben voor het maken van programma’s van eisen (PvE’s). Eisen worden niet meer gevat in tekst en tabellen, maar in een semantisch computermodel. Het model koppelt op intelligente wijze de wereld van de gebruiker (bedrijfsprocessen) aan die van de bouw (technische oplossingen). De structuur van het model zorgt ervoor dat het PvE prestatiegericht, consistent en toetsbaar is. In plaats van een dik rapport, krijgt de opdrachtgever een krachtig instrument voor kwaliteitssturing en risicomanagement.

De methode
De nieuwe methode van PKM Solutions en ICOP helpt opdrachtgevers bij het ontwikkelen, communiceren en toetsen van een goed PvE. Kern van de methode is dat het PvE geen stapel papier meer is, maar een intelligent computermodel. Informatie die traditioneel terecht komt in geschreven rapporten wordt gevat in digitale objecten en relaties.

Gefragmenteerde kennis over gebruikers, gebouwprestaties en technische oplossingen wordt in één systeem gebundeld. Door de eisen van verschillende belanghebbenden en disciplines aan elkaar te relateren, wordt het mogelijk om prestatiegericht, consistent en toetsbaar PvE te ontwikkelen. Daarnaast wordt het mogelijk om ontwerpvarianten en biedingen op systematische wijze te toetsen aan de eisen van de opdrachtgever. Al deze informatie is tijdens het bouwproces vervolgens toegankelijk via een projectwebsite. Betrokken bouwpartijen hebben direct toegang tot de meeste actuele informatie. Wijzigingen zijn voor iedereen zichtbaar en kunnen gekoppeld worden aan financiële consequenties. Deze werkwijze draagt bij aan betere risicobeheersing bij de aanbesteding, betere communicatie tussen bouwpartijen en opdrachtgever, en een beter eindresultaat.

Toepassing
De methode wordt toegepast voor de ontwikkeling en toetsing van programma’s van eisen bij grootschalige en complexe projecten in bouw en infrastructuur, zoals de bouw van de Westerschelde tunnel en de PPS-herontwikkeling van het Ministerie van Financiën.

Prijsuitreiking en jury
De Nieuwbouw innovatieprijs is een initiatief van de Nieuwbouw, een netwerk van jonge professionals in de bouw en wordt ondersteund door het Ministerie van EZ en PSIB. Fred Lohman (PKM Solutions) en Juriaan van Meel (ICOP) kregen de prijs 22 maart uitgereikt op het internationale congres ‘The Challenge of Change in Construction’ in Rotterdam door Chris Buijink (DG Ondernemen en Innovatie Ministerie EZ). De jury bestond uit Elco Brinkman (Bouwend Nederland), Chris Buijink (Ministerie EZ), Herman Hazewinkel (Volker Wessels), Jan Hovers (Regieraad Bouw), Kees van der Hoeven (BNA) en Marlies Pernot (Vereniging Eigen Huis).

ICOP en PKM Solutions
ICOP is een toonaangevend huisvestingsadviesbureau dat opdrachtgevers helpt bij het vertalen van bedrijfsdoelstellingen in huisvestingsoplossingen. PKM Solutions is een innovatief softwarebedrijf dat zich richt op kennismanagement bij projecten en bedrijven. Beide bedrijven zijn een alliantie aangegaan voor de ontwikkeling van innovatieve methodes voor kennismanagement in de bouw.

Meer informatie
Meer informatie over de methode en beide bedrijven is te vinden op: www.icop.nl en www.pkmsolutions.com.
Op beide sites vindt u artikelen en een korte film over de werking van de methode.

Voor verdere informatie:

Juriaan van Meel (vanmeel@icop.nl) en
Fred Lohman (f.a.b.lohman@pkmsolutions.com)

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

Innitac -only quality has a future

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb