met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

2 april 2005


Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor gevolgen van renteverhoging

Bij een stijging van de rente met 2 procentpunt komen naar schatting 80.000 huishoudens in financiële problemen, bovenop de 180.000 huishoudens die nu al financiële problemen hebben. In totaal gaat het om 260.000 huishoudens die kwetsbaar zijn bij een renteschok. Dit blijkt uit een rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarin de gevolgen van een renteschok op de financiële situatie van consumenten is onderzocht.

Consumenten zouden volgens AFM rekening meer rekening moeten houden met een rentestijging bij het afsluiten van een hypotheek of lening. De AFM roept aanbieders van hypotheken en leningen op hun cliënten actief te wijzen op het risico van een renteschok.

De AFM geeft in het rapport geen voorspelling van de rente, maar baseert haar analyse op voorspellingen van onder meer de OESO en op de historische ontwikkeling van de rente. Iedereen die geld leent in de vorm van een hypotheek of krediet, betaalt rente. Hoeveel dit is wordt bepaald door de rente die op de kapitaal- en geldmarkt wordt gevraagd. Deze rente staat op dit moment op het laagste niveau in de afgelopen dertig jaar. Verschillende indicatoren, waaronder de OESO-voorspelling, duiden op een rentestijging.

Bij de analyse van de gevolgen van een rentestijging is uitgegaan van een scenario waarbij de rente met 2 procentpunt stijgt. In dit scenario komen naar schatting zo'n 80.000 huishoudens in de problemen, bovenop de 180.000 huishoudens die nu al betalingsproblemen hebben. In totaal betreft dit bijna 9 procent van de afgesloten hypotheken in Nederland.

 

bron: PropertyNL

meer info: economie - floor economie - AFM

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb