met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

25 april 2005

Woning-APK wordt keurmerk Veilig Thuis

Bij zeven van de tien woningen in de elf dorpen van de gemeente Geldermalsen die als proef een APK-keuring hebben ondergaan, blijkt iets mis te zijn met gas of elektra. Toch lijkt de algemene periodieke keuring van woningsinstallaties (woning-APK) geen verplichting te worden, er is in de Tweede Kamer geen politieke meerderheid (meer) voor te vinden. Daarom gaan de installateurs verenigd in brancheorganisatie Uneto-VNI de woning-APK aanbieden onder een nieuwe naam: het keurmerk Veilig Thuis.

Deze vrijwillige keuring blijft echter gebaseerd op de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025 zoals deze op initiatief van Uneto-VNI, de Nederlandse gemeenten verenigd in de VNG, EnergieNed en het ministerie van VROM is vastgelegd bij het Nederlands Normalisatie-instituut NEN in Delft.

Dat betekent dat, wettelijke verplichting of niet, alle bij zo’n keuring betrokken partijen precies weten waaraan ze zich te houden hebben en waarop ze mogen rekenen. Daarom wordt ook gewoon doorgewerkt aan de opstelling van een beoordelingsrichtlijn (BRL) onder toezicht van de Nederlandse Raad voor Accreditatie. Aan de hand van die BRL kan de installateur die de keuring van woninginstallaties volgens de NTA 8025 mag verrichten worden gecertificeerd. Dit alles werd bekend gemaakt tijdens een evaluatiebijeenkomst in Geldermalsen, waar een proef met wat toen nog heette de woning-APK werd gehouden.

Voorzitter Kubben van de vakgroep voor kleine installatiebedrijven bij Uneto-VNI maakte bij die gelegenheid bekend dat met zeven van de tien gekeurde woningen iets mis was met gas of elektra. “En kleine gebreken worden groot”, voegde hij daar veelbetekenend aan toe. Kubben bedoeld daarmee dat er tot op heden weliswaar niet zoveel mis gaat ten gevolge van gebreken aan woninginstallaties, maar dat dit komt doordat de energiebedrijven tot tien jaar geleden deze installaties nog streng inspecteerden. Nu dat niet meer gebeurt kunnen in de afgelopen tien jaar allerlei kleine gebreken zijn ontstaan die later mogelijk leiden tot calamiteiten

meer info: Nederlands Normalisatie-instituut

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb