met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

26 april 2005

ABN AMRO vindt huizenmarkt gunstig voor starters

Is het een goede tijd om een huis te kopen of verkopen? Waar zijn huizenbezitters en potentiële kopers nu eigenlijk aan toe? Het nieuws van de afgelopen tijd lijkt niet altijd houvast te bieden. Sommige krantenkoppen waarschuwen voor betalingsproblemen voor gezinnen en gedwongen verkopen van huizen. In andere artikelen stellen makelaars u gerust dat de huizenmarkt stabiel is, hetgeen gestaafd kan worden met realisatiecijfers die lichte prijsstijgingen laten zien. Hoe zit het nu?

Afkoeling huizenmarkt
Bij nadere bestudering blijkt de huizenmarkt af te koelen. Volgens de makelaarsvereniging NVM bleven in het middensegment de prijzen het afgelopen kwartaal ongeveer gelijk. Duurdere – veelal vrijstaande - woningen stegen met 2,5% in prijs, maar dat cijfer is geflatteerd omdat in de nieuwe definitie de relatief goedkope recreatiewoningen (in totaal 94 duizend stuks) niet meer mee tellen. Het goedkope segment is duidelijk nog niet tot stilstand gekomen. De prijzen stegen met ruim 1% ten opzichte van het vierde kwartaal en het aantal transacties was hoog voor de tijd van het jaar. 

ABN AMRO voorspelt een verdere afkoeling van de markt. Voor het komende halfjaar verwachten wij lagere prijzen in het midden- en topsegment. Van goedkope woningen zullen de prijzen zich stabiliseren.


bron: ABN AMRO

Wat betekent dit voor u?
Huizenbezitters en starters op de huizenmarkt moeten bij hun aan- en verkoopbeslissingen rekening houden met gewijzigde omstandigheden op de huizenmarkt. Zij kunnen er niet meer vanuit gaan dat de prijzen automatisch en voortdurend stijgen. Ook moeten zij rekening houden met een stijgende rente. ABN AMRO gaat ervan uit dat de kapitaalmarktrente nu op zijn laagst is en weer gaat stijgen tot 4,5% eind volgend jaar. Dat is ruim 1 procentpunt meer dan nu.

Wat kunt u het beste doen?

 • Starters op de huizenmarkt kunnen het beste nu instappen.
  Het goedkope segment woningen blijkt waardevast en wij verwachten dat dit zo blijft. Bovendien kunnen starters nu profiteren van de lage rente op de kapitaalmarkt die de hypotheekrente bepaalt. Het is een goed moment om de rente voor langere tijd vast te zetten. De rente is nu historisch laag en loopt naar verwachting ruim 1 procent op tegen het einde van volgend jaar.
 • Doorstromers van het goedkope naar het middensegement doen er goed aan nog een half jaartje te wachten met kopen.
  Hun huidige woningen vinden gretig aftrek dus die raken zij wel kwijt, terwijl de voorwaarden waartegen zij een nieuwe woning kunnen kopen waarschijnlijk zullen verbeteren. Doorstromers raken dus relatief makkelijk tegen een goede prijs hun bestaande huis kwijt en hebben volop keuze voor hun nieuwe huis.
 • Doorstromers van het middensegment naar het topsegment zien zowel de oude als nieuwe woning in waarde dalen.
  Dat hoeft doorstromen niet in de weg te staan. Wel is het verstandig eerst de oude woning te verkopen, alvorens een nieuwe aan te schaffen. Dat kan in een neergaande markt geld opleveren en daarmee verkleint u het risico dat u met een restschuld blijft zitten.
 • Ondanks inperking van de mogelijkheden tot hypotheekrenteaftrek blijft de eigen woning een fiscaal aantrekkelijke investering.
  Immers, over het vermogen betaalt u geen vermogensrendementheffing en tegelijkertijd is de lening fiscaal aftrekbaar. Een eigen huis kan daarom een interessante vermogenscomponent zijn om te sparen voor de oudedag of vervroegde uittreding.
 • Huizenkopers die naast woongenot hun woning zien als investering, doen er goed aan een lange termijn horizon aan te houden.
  Na een dipje op de huizenmarkt is er ook altijd weer een opleving. Bij een vaste rente weet u bovendien waar u elke maand aan toe bent.  

bron: ABN Amro

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb