met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

5 mei 2005

Ulm

Beschermd onder een piramide van speciaal Glaverbel glas

De centrale bibliotheek van het Duitse Ulm is het bewijs dat moderne glasarchitectuur in elke omgeving kan worden ingepast zonder ooit het gevoel te geven ergens niet op haar plaats te zijn. Dit onlangs opgeleverde, aantrekkelijke moderne gebouw in het historische centrum van Ulm, waarin de uit 1516 daterende stadsbibliotheek is ondergebracht, staat op het drukke marktplein, pal naast het eeuwenoude gemeentehuis. Het bewijst dat bij een goede planning oud en nieuw heel goed samengaan.

Glas is ideaal voor de vormgeving van zo’n groot gebouw, dat bij het gebruik van conventionele materialen waarschijnlijk een enorme schok teweeg zou brengen! Constructie en toegang. Bij het in skeletbouw opgetrokken gebouw is gebruik gemaakt van modules van 6,60 m bij 6,60 m. De glaslaag over de gehele constructie is vanaf de derde verdieping geconcipieerd als dubbele glasgevel.

Design.
Het gebouw is gehuld in een glaslaag in dezelfde vorm als het gebouw: twee uitstekende, vierkante verdiepingen met daarbovenop een glazen piramide. Vanaf de derde verdieping vormt het overhellende glas een dubbele gevel.

Ingenieuze maatregelen zorgen ervoor dat het gebouw het hele jaar door zonder hoog energieverbruik een behaaglijke temperatuur biedt. Zo zorgt bijvoorbeeld de coating van Glaverbels zonregulerende beglazing Sunergy, in combinatie met het gezeefdrukte buitenglas, voor een lage zontoetredingsfactor. Een centrale plaats wordt ingenomen door de buitenste laag Glaverbelbeglazing. Deze buitenlaag wordt gevormd door gelaagd veiligheidsglas bestaande uit:

  • een buitenblad van 10mm thermisch voorgespannen glas met streepmotief RAL 7040 (venstergrijs);
  • een 1,52 mm dikke tussenlaag van PVB;
  • een binnenblad van 8 mm dikke zonregulerende Sunergy Azur, met de coating in positie 4.

Vanwege het gebruik van glas was het van het grootste belang een zonregulerende beglazing met beperkte buitenreflectie (7%) te vinden die harmonieus in het historische stadsbeeld zou passen. Bovendien moest het glas gehard en gelamineerd kunnen worden en zowel een hoge lichtdoorlaat (50%) als een lage zontoetredingsfactor (38%, zuivere waarde voor niet-gezeefdrukt glas) bieden. De keuze viel op Sunergy, het enige op de markt beschikbare zonregulerende glas met een harde pyrolytische coating dat een neutrale aanblik combineert met een beperkte lichtreflectie. Andere pyrolytische coatings waren ongeschikt omdat hun buitenreflectie te hoog was, en ook zachte coatings konden niet worden toegepast omdat zij achteraf niet gehard en gelamineerd kunnen worden.

Bedrijf: Yourglass

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb