31 mei 2005

Glazen koepel in Stopray Galaxy van Glaverbel
voor het hotel Hesperia Tower van Barcelona
Deze spectaculaire koepel met zijn doorsnede
van 24 meter schittert als een kroon op het dak van het
nieuwe hotel Hesperia Tower in Barcelona. Hij is vervaardigd
met Stopray Galaxy beglazing van Glaverbel welke bovenop
een geraamte van staal en aluminium is geplaatst. Vanaf
een hoogte van 105 meter kijk je hier maar liefst 18 kilometer
in de omtrek, terwijl je onderwijl geniet van een heerlijke
maaltijd in het restaurant "Evo" van de vermaarde
Catalaan Santi Santamaria, die meerdere Michelin-sterren
achter zijn naam heeft staan.
Een vijfde gevel
"Dit spectaculaire dak van het hotel kan in elk opzicht
een vijfde gevel worden genoemd", zo omschreef architect
Luis Alonso het ontwerp voor deze ruimte. De indrukwekkende
glazen koepel heeft een oppervlak van 500 m2 en weegt 36
ton, en daarom was het van het grootste belang om het juiste
type glas te kiezen, met het oog op optimaal technisch succes
én gebruikscomfort. De Stopray Galaxy dubbele
beglazing van Glaverbel wordt gekenmerkt door een
neutrale aanblik en een sterk isolatievermogen: zij combineert
een lichtdoorlaat van 40% met een zontoetredingsfactor van
21% en een isolatiewaarde van 1,4 W/(m2.K).
Voor de plaatsing van de koepel, een ontwerp van bouwtechnisch
bedrijf Bellapart, moest een speciale 850 ton zware kraan
worden ingezet en worden gewacht op heel specifieke weersomstandigheden:
een heldere dag zonder regen en met een windsnelheid van
hooguit 12 km/uur. Er waren tien medewerkers voor nodig
om de koepel neer te laten op zijn basis, een 84 ton zware
structuur waarin de keuken zal worden ondergebracht. Hierboven
komt de eetzaal van restaurant "Evo". Uiteindelijk
werd het geheel beglaasd met de best presterende
neutrale beglazing die op de markt verkrijgbaar
is.
Het ontwerp is een creatie van twee van de meest gerenommeerde
architectenbureaus, het Catalaanse Alonso y Balaguer
Arquitectos Asociados en het Britse Richard
Rogers, beide gespecialiseerd in duurzaam bouwen.
Zij maakten voor hun project gebruik van energiebesparende
materialen en uitstootbeperkende apparatuur, en het resultaat
is een gebouw dat perfect geïntegreerd is in zijn omgeving.
Eten in stijl
Deze unieke ruimte moet de nieuwe aanwinst van Santi Santamaría
gaan herbergen. "Evo" is een
restaurant dat zich laat inspireren door culinaire trends
en lokale producten. Architectonische en gastronomische
sensaties gaan hier dus hand in hand.
De wereldvermaarde chef, die al meerdere
Michelin sterren bezit, omschreef de nieuwe ruimte als een
droom die waarheid wordt. Santi Santamaría voelt
zich een bevoorrecht man met dit nieuwe restaurant, dat
alleen al om zijn ontwerp een spektakel is. En Glaverbel
is maar wat blij dat het haar technische expertise en één
van haar ultramoderne glasproducten heeft mogen inbrengen.
meer info: Yourglass
|