met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

31 mei 2005

Stopray Galaxy Barcelona

Glazen koepel in Stopray Galaxy van Glaverbel
voor het hotel Hesperia Tower van Barcelona

Deze spectaculaire koepel met zijn doorsnede van 24 meter schittert als een kroon op het dak van het nieuwe hotel Hesperia Tower in Barcelona. Hij is vervaardigd met Stopray Galaxy beglazing van Glaverbel welke bovenop een geraamte van staal en aluminium is geplaatst. Vanaf een hoogte van 105 meter kijk je hier maar liefst 18 kilometer in de omtrek, terwijl je onderwijl geniet van een heerlijke maaltijd in het restaurant "Evo" van de vermaarde Catalaan Santi Santamaria, die meerdere Michelin-sterren achter zijn naam heeft staan.

Een vijfde gevel
"Dit spectaculaire dak van het hotel kan in elk opzicht een vijfde gevel worden genoemd", zo omschreef architect Luis Alonso het ontwerp voor deze ruimte. De indrukwekkende glazen koepel heeft een oppervlak van 500 m2 en weegt 36 ton, en daarom was het van het grootste belang om het juiste type glas te kiezen, met het oog op optimaal technisch succes én gebruikscomfort. De Stopray Galaxy dubbele beglazing van Glaverbel wordt gekenmerkt door een neutrale aanblik en een sterk isolatievermogen: zij combineert een lichtdoorlaat van 40% met een zontoetredingsfactor van 21% en een isolatiewaarde van 1,4 W/(m2.K).

Voor de plaatsing van de koepel, een ontwerp van bouwtechnisch bedrijf Bellapart, moest een speciale 850 ton zware kraan worden ingezet en worden gewacht op heel specifieke weersomstandigheden: een heldere dag zonder regen en met een windsnelheid van hooguit 12 km/uur. Er waren tien medewerkers voor nodig om de koepel neer te laten op zijn basis, een 84 ton zware structuur waarin de keuken zal worden ondergebracht. Hierboven komt de eetzaal van restaurant "Evo". Uiteindelijk werd het geheel beglaasd met de best presterende neutrale beglazing die op de markt verkrijgbaar is.

Het ontwerp is een creatie van twee van de meest gerenommeerde architectenbureaus, het Catalaanse Alonso y Balaguer Arquitectos Asociados en het Britse Richard Rogers, beide gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Zij maakten voor hun project gebruik van energiebesparende materialen en uitstootbeperkende apparatuur, en het resultaat is een gebouw dat perfect geïntegreerd is in zijn omgeving.

Eten in stijl
Deze unieke ruimte moet de nieuwe aanwinst van Santi Santamaría gaan herbergen. "Evo" is een restaurant dat zich laat inspireren door culinaire trends en lokale producten. Architectonische en gastronomische sensaties gaan hier dus hand in hand.

De wereldvermaarde chef, die al meerdere Michelin sterren bezit, omschreef de nieuwe ruimte als een droom die waarheid wordt. Santi Santamaría voelt zich een bevoorrecht man met dit nieuwe restaurant, dat alleen al om zijn ontwerp een spektakel is. En Glaverbel is maar wat blij dat het haar technische expertise en één van haar ultramoderne glasproducten heeft mogen inbrengen.

meer info: Yourglass

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

Innitac -only quality has a future

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb