met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

19 juni 2005

Financiering ambitieus project Overstad vrijwel rond

Ruim 2.100 woningen, een veelvoud aan parkeerplaatsen, een gracht, een negentiende eeuwse laan met bomen, een aan de oude stad van Alkmaar gekoppelde entree onder een poort en - daartussen - tienduizenden vierkante meters detailhandel. Dit één miljard euro kostende idee presenteert stedenbouwkundige Adrian Geuze aan de grondeigenaren in het gebied.

Het plan voor Overstad, dat nu nog een wat gedateerd bedrijventerrein is, is niet alleen ambitieus. Voor het grootste deel hebben de rekenmeesters intussen dekking weten te vinden. Al met al vergt de totstandkoming van de plannen een investering van één miljard euro. Het grootste deel daarvan is al dekking gevonden. Naar 50 miljoen euro moet nog gezocht worden, oftewel 4,5 procent van de totale investering.

Schetsen
De inmiddels gepresenteerde ontwerpen, zijn overigens geen plannen. Het zijn ‘schetsen', ‘denkrichtingen', aldus Geuze. Hij wil ermee aangeven hoe zijn visie op het gebied er uit ziet, zonder gedetailleerd in te gaan op elk verschillend kavel. Onder meer hecht hij aan behoud van de chocoladefabriek Ringers, die aan het gloednieuwe geheel een nostalgische toets kan geven. Op de aanpalende locatie zouden zich in zijn visie de winkels van de ondernemers moeten bevinden, omzoomd door een brede groene boulevard á la de Maliebaan in Utrecht. Verder wil hij, bij het kanaal, woontorens die uitkijken over het water. Het waterfront zelf moet een met bomen afgezette plek worden, waar ruimte is voor vertier en ontspanning.

Masterplan
Uiteindelijk moeten de schetsen leiden tot een masterplan, dat einde van het jaar gereed moet zijn. Dat moet het raamwerk vormen waarbinnen Overstad in 15 tot 20 jaar geleidelijk omgevormd zal worden tot een modern woon-/winkelgebied. Dat kan overigens alleen als tweederde van de eigenaren mee wil doen. Lukt dat niet, dan is het einde oefening. Negentien van de 42 eigenaren hebben hun medewerking al toegezegd.


Bron: Aanbestedingskrant

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb