met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

2 juli 2005

Waterkerend element wint Aannemer Innovatieprijs

Henk Wegkamp uit het Drentse Weiteveen heeft de Aannemer Innovatie Prijs 2005 gewonnen. De bouwondernemer is de geestelijk vader van een innovatief waterkerend element voor spouwmuur, dat in 2003 is ingezonden voor deze prijs. De Innovatieprijs is een initiatief van het vakblad Aannemer, een uitgave van Reed Business Information.

De prijs, waar een geldbedrag van duizend euro aan verbonden is, is vandaag op de Bouwbeurs in Utrecht aan Henk Wegkamp uitgereikt. Wegkamp, mede-eigenaar van bouwbedrijf De Waarborg uit Weiteveen, bedacht met zijn waterkering een product waarmee één van de meest voorkomende bouwfouten nagenoeg een halt kan worden toegebracht. Lekkages bij lood en folie zorgen voor veel ergernis en kosten bij consumenten en bouwondernemingen.

Universeel
Het waterkerend element (880 mm) is van het waterafstotende geëxpandeerd polypropyleen (EPP), een recyclebare grondstof waarvan onder meer ook dashboards voor auto’s worden gemaakt. Het verlijmbare element kan eenvoudig worden mee gemetseld en heeft als groot voordeel dat het universeel is. Voor platte daken, borstweringen, hellende daken, schoorstenen, en boven geveldragers voldoet de aannemer met hetzelfde element, dat eenvoudig te verzagen is voor bijvoorbeeld hoekoplossingen, en bovendien sneller is aan te brengen dan lood of folie. Het element, van milieuvriendelijk materiaal, heeft door het gebruik van luchtkamers een rc-waarde van 3. Inmiddels wordt het element op deze editie van de Bouwbeurs gepresenteerd als de VEBO Waterkering. Het bedrijf uit Bunschoten-Spakenburg heeft het alleenrecht tot verkoop verkregen.

Doordacht
“Al met al biedt Wegkamp een technisch doordacht product, dat een wezenlijk probleem op de bouwplaats op kan lossen. Na verwerking bespaart een aannemer aanzienlijk op zijn productiekosten, en worden faalkosten verder teruggedrongen”, aldus het juryrapport. De jury vindt dat Wegkamp uiterst zorgvuldig en strategisch is omgesprongen met zijn vinding, die echt geboren is uit de praktijk. Hij heeft zich hierin prima laten adviseren door deskundigen. Op de Bouwbeurs wordt de waterkering ‘geïntroduceerd’ door VEBO. Dit bedrijf is door Wegkamp in de arm genomen om het product te vermarkten. “Wederom een signaal dat deze aannemer niet alleen heilig gelooft in zijn vinding, maar bovenal weet wanneer hij een partner moet zoeken om een product verder te vermarkten.”

Rillingen
“De rillingen trokken over mijn rug”, zegt Wegkamp in een reactie. “Ik ben er sinds november 2000 al mee bezig. Ik verzorg trainingen over bouwfouten bij Bouwradius. Dit probleem kwam ik zo vaak tegen, dat ik ben gaan nadenken over een totaaloplossing. Na een jaar proef draaien had ik al tientallen aannemers weten te overtuigen. Zij gebruiken het element al standaard, en passen zelfs hun tekeningen erop aan. Dan is het tijd de markt echt te gaan bestormen. Daarin heb ik in VEBO een geschikte partner gevonden. Deze prijs geeft mij het gevoel dat de markt open moet staan voor praktisch ingestelde mensen die innovatieve oplossingen zoeken voor hardnekkige problemen in de bouw.”

Sinds 1996
De Aannemer Innovatieprijs, in 1996 voor het eerst uitgereikt, wordt toegekend aan een bedrijf en/of persoon werkzaam in de B&U-sector. Ideeën die voor de AIP in aanmerking komen, moeten vallen onder een van de categorieën bouwmethoden, gereedschap, bouwmateriaal of bouwmaterieel. Uiteraard blijft Aannemer ook na deze editie van de AIP inventieve aannemers een podium bieden voor hun uitvindingen. Als u iets bedenkt waarmee u uw werk slimmer, sneller, veiliger, efficiënter of kwalitatief beter kunt uitvoeren, aarzel dan niet, maar neem contact op met de redactie.

U kunt uw ideeën mailen aan: peter.de.winter@reedbusiness.nl.

Bellen kan ook, tel: 0314-349665.

bron: Zibb.nl

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb