met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

30 augustus 2005

Paalwoning

Bouwen buiten de dijk mag weer

Paalwoningen, beweegbare huizen aan kettingen en drijvende tuinbouwkassen worden als het aan minister Dekker van VROM ligt een alledaags tafereel langs de Nederlandse rivieren.

Op vijftien plaatsen in Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Zuid-Holland wordt experimenteel bouwen tussen dijk en rivier toegestaan. Dat hebben Dekker en staatssecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat) maandag gezegd in een interview met de kranten die zijn aangesloten bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). De VVD-bewindslieden hopen dat de projecten meer ruimte opleveren voor de rivieren. De minister heeft diverse voorwaarden gesteld. Zo mogen gemeenten alleen iets bouwen, als er elders ruimte komt voor het water.
De zogenoemde experimentenlijst bestaat onder meer uit locaties met een recreatieve bestemming, verpauperde stadsdelen langs rivieren en een aantal voormalige steenfabrieken. Dekker heeft de provincies in een brief gevraagd om snel aan de slag te gaan met de lijst. Samen met de gemeenten moeten ze concrete projectvoorstellen maken. Die kunnen worden uitgevoerd zodra de VROM-Inspectie en de regionale dienst van Rijkswaterstaat akkoord zijn.

Bijzondere bouwvormen
"Natuurlijk moet je het goed begrenzen", vult minister Dekker aan. "Je moet een appèl op de bouwers en architecten doen om rekening te houden met het water. Maar waar het kán, kunnen de meest bijzondere bouwvormen verrijzen. Op unieke plaatsen." Dus geen parkeergarages en kelderboxen als je weet dat die boulevard of dat recreatiegebied bij hoogwater weleens onderloopt. Wat wel kan: drijvende kassen, paalwoningen, huizen aan kettingen die met het water mee bewegen. Systemen waarmee al geëxperimenteerd wordt, in binnen- en buitenland.

De vele verlaten steenfabrieken in de uiterwaarden bieden ook kansen, meent Dekker. Ze kunnen cafés of restaurants worden, of verzamelpanden voor bedrijven. Precies wat gemeenten zelf willen. Die zijn razend enthousiast, weet Dekker. De minister kon niet alle aanvragen honoreren. Voorwaarde is wel dat gemeenten buitendijkse paalwoningen of drijvende kassen moeten compenseren door elders grond aan de rivier 'terug te geven'.

Er gebeurt van alles
Volgens de bewindslieden werkt de rivier als een magneet. "Zo'n beetje ín de rivier wonen is fantastisch", zegt Dekker. "Rondom water gebeurt van alles. Er zijn terrasjes, restaurants, kleine dienstverlenende bedrijven. Dat geeft zo'n gebied een ontzettende upswing."

Bron: ANP / De Gelderlander

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb