met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

15 september 2005

Ballast Nedam ziet vanaf 2006 herstel prijzen Infrastructuur

Bouwbedrijf Ballast Nedam verwacht dat het prijspeil bij zijn divisie Infrastructuur vanaf 2006 zal herstellen. 'Dit jaar zullen de prijzen nog niet gaan stijgen. Er lijkt eerder sprake van stabilisering van de prijzen', aldus bestuursvoorzitter Rene Kottman donderdag tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.

Voor het tweede halfjaar van 2005 verwacht de CEO geen substantiele verbetering van het prijsniveau. Wel constateert Kottman een toename van het volume van de infrastructuurmarkt. 'Maar', benadrukt hij, 'voor ons is niet volume belangrijk, maar het prijsniveau. We bijven kritisch ten aanzien van de marges bij het aannemen van opdrachten.'

De omzet van de divisie Infrastructuur daalde in het eerste halfjaar van EUR 226 miljoen naar EUR 215 miljoen. Het bedrijfsresultaat liet een afname zien van EUR 8 miljoen in het eerste halfjaar van 2004 naar EUR 5 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar. De resultaat vorig jaar werd echter positief beinvloed doordat toen enkele grote projecten zich in de laatste fase bevonden, zoals de HSL-lijn.

Voor geheel 2005 voorziet Kottman een lichte verbetering van het bedrijfsresultaat van Infrastructuur ten opzichte van 2004. 'Bij deze verwachting hebben we er geen rekening mee gehouden dat de prijzen zullen toenemen in de rest van het jaar.' Vorig jaar realiseerde de divisie van Infrastructuur een bedrijfsresultaat van EUR 11 miljoen.

De prefab-bedrijven, onderdeel van de divisie, lieten volgens Kottman in het eerste halfjaar gezamenlijk weer zwarte cijfers zien. De verbetering is te danken aan operationele prestaties, maar ook door kostenbesparingen die het bouwbedrijf vorig jaar heeft doorgevoerd bij zijn betonbedrijven. 'Er is nog steeds sprake van overcapaciteit, daarom gaan we door met het herschikken van de productiecapaciteit', aldus de bestuursvoorzitter. 'Maar', zo benadrukte hij, 'hierbij zullen geen massa-ontslagen vallen. Het is meer business as usual'.

De marge van Infrastructuur kwam over het eerste halfjaar uit op 2,1%, tegen 3,5% over het eerste halfjaar vorig jaar en 2,0% over geheel 2004. Voor alle activiteiten van Ballast Nedam kwam de marge over de eerste zes maanden uit op 4,3%. 'Dat heeft wederom te maken met een aantal bijzonder goede projecten, waarvan het resultaat in het eerste halfjaar viel, maar dit effect zal zich niet voortzetten in de tweede helft van 2005.'

Voor het gehele boekjaar voorziet het Nieuwegeinse bouwbedrijf een marge van 3%. Kottman verwacht dat de margegroei zich daarna verder zal doorzetten. Voor de middellange termijn streeft Ballast Nedam naar een marge tussen de 3 en 5%, 'dus we zijn goed op weg'.

'Dit is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van de markt, maar we kunnen er ook invloed op uitoefenen door een andere mix van activiteiten.' Daarbij doelt Kottman op verschuiving van activiteiten naar de voor- en achterkant van de waardeketen.

bron: Betten Beursmedia

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb