met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

3 oktober 2005

'Voorontwerp' van Rem Koolhaas (OMA) voor het nieuwe PCM-gebouw

Als het aan OMA ligt, het bureau van Rem Koolhaas, kijken de redacties van de Volkskrant, Trouw en deels NRC over een paar jaar niet alleen uit over de stad, maar kijkt Amsterdam ook terug.

Het moet een gebouw worden waarvan mensen zeggen: kijk, daar zitten ze, daar is iets gaande. Een plek waar de lichtjes nooit uitgaan’, zegt projectarchitect Floris Alkemade.

Het ontwerp bevindt zich nog in een priller dan pril stadium. Alkemade: ‘Het is een voorontwerp. Het eigenlijk ontwerp moet nog worden uitgewerkt, in samenwerking met de projectontwikkelaar, de politiek en de buurt.’ Wanneer het gebouw klaar is, is nu nog helemaal niet te zeggen.

Maar de contouren van het gebouw tekenen zich af. ‘Het kantoor is duidelijk geënt op PCM. De redactielokalen op zo’n vijftig meter hoogte zijn het herkenbaarste element.’ Op de begane grond ligt een soort sokkel van twee lagen waar een ‘zo groot mogelijke publieke activiteit’ moet komen: een boekwinkel, een journalistencafé, lobby’s en vergaderruimten voor het bedrijf, maar ook voorzieningen die zich richten op de omgeving, de studenten die er wonen. ‘Het gebouw wordt niet als gesloten bastion ontwikkeld, het moet de link zoeken met de stad.’

Op de sokkel staat een ‘klassieke zuil’ (inclusief cannelures) ‘die de zuil van de media, van de kranten symboliseert’. ‘Hierin komen de meer klassieke kantoorfuncties van PCM te zitten.’ De vorm van het gebouw is een optelling van verschillende functies. ‘Dit ontwerp heeft in de windtunnel gestaan, en de bezonning van de omgeving is optimaal.’ Transparantie, dus veel daglicht zal een belangrijk kenmerk zijn. Maar over materiaalkeuze en indeling van de ruimten is nog niets beslist, behalve dat ‘er niet alleen maar rechte vloeren zullen zijn’, maar ook ‘uithollingen’ en in elkaar overlopende niveaus. Ook zullen de drie krantenredacties in duidelijke compartimenten werken.

Geen standaardkantoortuin meer dus? ‘Bij een bezoek aan de Volkskrant-redactie viel op dat alle ramen waren afgeschermd met lamellen, en dat mensen enerzijds op zoek leken naar isolatie, en dat er tegelijk grote noodzaak is tot continu overleg. We moeten een vloer maken voor die mengeling.’ Wilde ideeën zijn er in deze conceptuele fase zat. Belangrijkste elementen van het huidige Volkskrant-gebouw zijn de verlichte letters op het dak. ‘Die hele gevelrand van de redactielokalen zou als lichtkrant kunnen werken. Daar zouden die logo’s uitstekend passen. Je kunt je voorstellen dat je 'breaking news' op het gebouw laat zien.’


Bron: De Volkskrant

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb