met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

12 oktober 2005

Hart van Nijverdal kreegt steeds meer vorm en uitstraling

Op dinsdag 11 oktober 2005 presenteerden projectontwikkelaars Johan Matser Projectontwikkeling/Ter Steege Vastgoed en de gemeente Hellendoorn met trots de tekeningen voor het moderne winkel-/wooncomplex aan het Dunantplein-Grotestraat-Willem-Alexanderstraat-Parallelweg in het winkelhart van Nijverdal.

Architectenbureau Saanen/Knoups baseerde zich op de industriële architectuur uit de historie van Nijverdal bij het ontwerp van deze nieuwbouw. De architect tekende in opdracht van de projectontwikkelaars een bijzonder complex met een warme uitstraling. Het gebouw heeft een vierkante vorm met een binnenplein. Alle vier de zijden van het gebouw hebben een eigen gezicht, dat past bij de straat waaraan het staat. Toch vormt het gebouw een eenheid. De architect koos voor gevels die lijken te bestaan uit een serie aparte panden. Hij sluit hiermee aan bij de kleinschaligheid van het Nijverdalse centrum.

Op de begane grond komen winkels, daarboven appartementen. In het binnenplein komt in twee lagen een aparte parkeergarage voor de bewoners. Bijzonder is dat de appartementen op de eerste verdieping bovenop deze garage een tuin krijgen. Het hele gebouw staat op een parkeerkelder met 260 openbare parkeerplaatsen. De voetgangerstoegang van de parkeergarage komt uit op het Dunantplein, midden in het winkelhart van Nijverdal. Het project Dunantblok, zoals de nieuwbouw voorlopig heet, is net als het Huis voor Cultuur en Bestuur onderdeel van het centrumplan van Nijverdal.

Doel van het centrumplan is Nijverdal een aantrekkelijk en bruisend hart te geven, waar inwoners en toeristen graag komen winkelen en recreëren. Voor het bedrijfsleven betekent het plan een economische impuls. Het startmoment van de bouw van het Dunantblok hangt af van hoe snel de gemeente de benodigde grond kan verwerven en ligt tussen de jaarwisselingen 2006-2007 en 2007-2008. De totale bouwtijd is 2,5 jaar. Voordat de bouw kan starten moeten de partijen een realisatieovereenkomst tekenen.

Woningen, winkels en een parkeergarage
In totaal komen er negenennegentig appartementen in het Dunantblok. De grootte van de appartementen varieert van circa 80 m2 tot circa 170 m2 en de prijs varieert van ongeveer € 175.000,- v.o.n tot ongeveer € 375.000,- v.o.n.. Zo’n 45% van de appartementen zal verkocht worden voor een prijs tussen €175.000,- en € 225.000,-v.o.n..

Ieder appartement krijgt een eigen parkeerplaats in een aparte parkeergarage voor de bewoners. Deze parkeerplaats is bij de prijs inbegrepen. Op de begane grond is ruimte voor commerciële functies, zoals winkels, horeca en dienstverlening. De ruimte kan zowel gehuurd als gekocht worden. De gemeente en de projectontwikkelaar streven naar uitbreiding van het winkelaanbod met zaken die op dit moment nog niet in Nijverdal gevestigd zijn, met name in het duurdere segment van de markt. Samen met de Kamer van Koophandel en de plaatselijke middenstand ontwikkelen ze daartoe een brancheringsvisie.

De huurprijs voor de commerciële ruimtes varieert voorlopig tussen de € 125,- en € 240,- per m2.

De parkeerkelder onder het complex krijgt 260 openbare parkeerplaatsen. De in- en uitrit komt aan de Parallelweg. De uitgang voor voetgangers komt midden in het winkelhart op het Dunantplein en brengt de centrumbezoekers zo dicht mogelijk bij de winkels, horeca en het Huis voor Cultuur en Bestuur met z’n bibliotheek, theater en raadhuis.

Samenwerking
De gemeente Hellendoorn bouwt de gebruiksvriendelijke parkeerkelder en besteedt deze Europees aan. De combinatie Vof Centrum Nijverdal, waarin vertegenwoordigd Johan Matser Projectontwikkeling en Ter Steege Vastgoed, ontwikkelt en bouwt de winkels en appartementen. De gemeente en ontwikkelaars sluiten een realisatieovereenkomst waarin zij de afspraken vastleggen die nodig zijn om het complex te kunnen realiseren. Beide partijen zijn in principe bereid een overeenkomst te tekenen. De gemeenteraad bespreekt de overeenkomst op 15 november 2005 waarna de partijen de overeenkomst in 2006 kunnen tekenen.

Procedure en bouwtijd
Het project past binnen het onlangs onherroepelijk geworden bestemmingsplan. Op basis van het ontwerp wordt een bouwplan gemaakt dat volgens de gebruikelijke procedures ter inzage komt te liggen. De bouw start zodra de gemeente de benodigde grond in handen heeft. In het gunstigste scenario is dit rond de jaarwisseling 2006-2007, maar in het ongunstigste geval rond de jaarwisseling 2007-2008. De totale bouwtijd is 2,5 jaar, ongeveer 0,5 jaar voor de parkeergarage en ongeveer 2 jaar voor de winkels en appartementen. Aansluitend worden het Dunantplein, het binnenplein en de straten rondom de nieuwbouw ingericht en wordt betaald parkeren ingevoerd in het Nijverdalse centrum. Als alles volgens planning verloopt, is de inrichting van het openbare gebied klaar wanneer de nieuwe winkels open gaan.

Historie
De plannen voor het Dunantblok zijn het resultaat van een langjarig voorbereidingsproces om het centrum van Nijverdal de noodzakelijke impuls te geven. Nadat de Raad in 1999 de structuurvisie voor het centrum heeft vastgesteld, heeft deze in 2002 unaniem het masterplan voor het centrum vastgesteld. Als vervolg daarop is in 2003 besloten tot introductie van betaald parkeren en in 2004 tot de bouw van het huis voor Cultuur en Bestuur met bibliotheek, theater en uitbreiding gemeentehuis aan het Dunantplein.

Tentoonstelling in het raadhuis
Op 11 oktober om 20.00 uur is er eveneens in het Hervormd Centrum een toelichting voor omwonenden en andere belangstellenden. Vanaf woensdag 12 oktober 2005 worden de plannen tentoongesteld in de hal van het raadhuis. Daarbij zijn beelden te zien en de powerpointpresentatie die bij de toelichting wordt gebruikt. In een gastenboek kunnen belangstellenden hun opmerkingen kwijt.

meer info: Johan Matser Projectontwikkeling

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb