met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

28 oktober 2005

 

'De schijn van tegenstellingen;
vijf punten over architectuur aan het begin van de eenentwintigste eeuw'


"De kwaliteit van een gebouw of een gebied wordt door heel veel factoren bepaald. De meest verhitte twisten binnen en buiten de vakwereld ontstaan echter keer op keer over hoe architectuur eruit ziet, en de stijl waarin is gebouwd. De verschijningsvorm is de uitdrukking van de opvatting die aan een bepaald gebouw ten grondslag ligt. De aandacht voor het uiterlijk blijkt ook uit de huidige tweespalt over de onmoderne architectuur, die niet alleen architecten maar ook ontwikkelaars en opdrachtgevers onderling en intern verdeelt. De discussies die bij Johan Matser Projectontwikkeling binnenshuis zijn gevoerd, zijn daar een illustratie van.

De argumenten voor en tegen onmoderne architectuur lijken vaak hoogst objectieve oordelen, maar ze zijn in werkelijkheid vrijwel altijd rationalisaties van persoonlijke, door smaak bepaalde voorkeuren, die meestal even onwrikbaar zijn als een geloofsovertuiging. Als criticus ben ik me daarvan zeer bewust. Het verslag van de discussie die bij Johan Matser Projectontwikkeling is gevoerd, bracht bij mij de woorden van provo Jasper Grootveld in herinnering: niet iedereen is gelijk, maar iedereen heeft gelijk. Ik wil hieraan niet mijn eigen gelijk toevoegen, hoewel ik er niet aan ontkom mijn mening te geven. Ik probeer echter vooral een ander licht te laten schijnen op de tegenstellingen die in deze discussie impliciet of expliciet naar voren komen."

Bekijk nu via onze site Johan Matser onder thema's het essay

'De schijn van tegenstellingen; vijf punten over architectuur aan het begin van de eenentwintigste eeuw' van Hans Ibelings.

meer info: Johan Matser Projectontwikkeling

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb