met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

7 november 2005

Rabin Center

Octatube geeft Yitzhak Rabin Center vleugels

De vijf overweldigende, witte vleugels op het Yitzhak Rabin Center in Tel Aviv zijn een Nederlandse huzarenstuk gerealiseerd onder leiding van het bedrijf Octatube uit Delft. Deze vloeiend vormgegeven schaaldaken, die twee vredesduiven symboliseren, bedekken de Great Hall en de Library. Aanstaande 14 november is de opening van het Centrum ter nagedachtenis aan de tien jaar geleden vermoorde Israëlische premier.

Dalia Rabin, dochter van Yitzhak Rabin en voorzitter van de Stichting Friends of Rabin: “De vleugels symboliseren de ontwikkeling in het leven van mijn vader. Tijdens zijn leven ontplooide hij zich van Israëls verdediger tot de vredesbrenger. Architect Moshe Safdie vertaalde zijn ziel en de boodschap die het centrum wil uitdragen in deze schaaldaken”.

Vleugels Rabin Center

De internationale aanbesteding voor de daken met bijbehorende staalconstructie en glasgevels werd dankzij een innovatieve opzet gewonnen door Octatube, het design & build bedrijf van professor Mick Eekhout, en een projectconsortium van co-makers. Door de daken als vrijdragende schalen te benaderen kon een lichtgewicht constructie worden voorgesteld en ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van vezelversterkt composietmateriaal, met productietechnieken bekend uit de boten- en vliegtuigbouw. De ingezonden oplossing bleek hét antwoord op de wens van de architect om de daken met hun vrije vormgeving, uiterst dun en met een glad en naadloos oppervlak uit te voeren. De composiet schalen zijn een wereldinnovatie in de bouw, waarvan met name ‘liquid design’ ontwerpen in de architectuur verder gebruik kunnen maken.

Mick Eekhout, directeur van Octatube International en hoogleraar Productontwikkeling aan de Technische Universiteit te Delft: “Spannend, want nu moest ik mijn bluf gaan waarmaken. Ik wist zeker dat het mogelijk was, zulke grote zelfdragende kunststof sandwichconstructies, maar niemand had het eerder gedaan. Voor experimenten in een conservatieve bouwomgeving met lage budgetten is een uiterst voorzichtige, ingenieursbenadering noodzakelijk.” [NRC Handelsblad 05.11.2005 artikel Vredesduif met blobvleugels door Dap Hartmann]

Middels een pre-engineringsopdracht heeft Octatube, in goed overleg met de Stichting Friends of Rabin, de architect en de Israëlische projectadviseurs, haar voorstel vertaald in een technisch uitvoerbaar ontwerp. Met het ontvangen van de totaalopdracht is de engineering van start gegaan. De glazen gevels en de dubbel gekromde staalconstructie zijn in Delft uitgevoerd, evenals de coördinatie van de transporten en de montage. De productie van de schaaldaken is door een cluster van Nederlandse bedrijven gerealiseerd. Bij Holland Composites uit Lelystad zijn de schalen van glasvezelversterkt polyester, ofwel GRP, vervaardigd. Ten behoeve van transport zijn deze opgeknipt in 70 segmenten. De constructieve berekeningen van het vezelversterkte polyester zijn van de hand van Solico uit Oosterhout. De voor de productie benodigde gefreesde mallen zijn door Nedcam uit Ede geleverd. In Israël werden de bouwwerkzaamheden beperkt tot het constructief aan elkaar bevestigen en afwerken van de segmenten tot hele schalen op maaiveld niveau, die vervolgens per schaal zijn ingehesen.

Rabin Center

De GRP schalen, met een dikte van 200 tot 300 millimeter, zijn middels vacuüminjectie geproduceerd, een specialisme van Holland Composites. De kern van het materiaal bestaande uit PIR schuim is bedekt met glasvezelmatten die vervolgens met polyesterhars onder vacuüm zijn geïmpregneerd. De gebruikte mallen van polystyreenschuim, die de exacte inverse vorm beschrijven, zijn voor ieder segment afzonderlijk geproduceerd aangezien er geen repetitie voorkomt. Om een constructieve werking tussen de boven- en de onderlaag te realiseren zijn GRP verstijvingsribben aangebracht. Middels stalen ‘inserts’, opgenomen in het GRP materiaal, zijn de schalen bevestigd op de eronder geplaatste staalconstructie.

bron: Octatube

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb