met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

24 november 2005

BioSealing

Bacteriën blokkeren grondwaterlekkages in bouwputten: BioSealing

Na vijf jaar laboratoriumonderzoek en een aantal proeven is het kennisinstituut GeoDelft er in geslaagd een methode te ontwikkelen die grondwaterlekkages via de inzet van bacteriën tegengaat.

Deze milieuvriendelijke methode, BioSealing genaamd, zou een enorme bijdrage leveren aan het oplossen van problemen die zich voordoen bij de aanleg van bouwputten en tunnels, maar ook zout kwelwater dat zoet water bedreigt. Het tegengaan van lekkages zou een schadepost van miljoenen euro’s per jaar schelen. "De kosten bedragen een fractie van wat het heien van damwanden met zich meebrengt", aldus John Lambert van GeoDelft, projectleider van de BioSealing-methode.

Chemisch proces
Met minder fortuinlijke projecten als de Haagse tramtunnel in het achterhoofd is GeoDelft in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en aannemer Visser en Smit Bouw gaan werken aan een methode die grondwaterlekkages kan stoppen. Via het injecteren van natuurlijke voedingstoffen in de bodem worden de daar aanwezige bacteriën 'verwend'. Deze vormen door het proces een slijmlaag die de poriën in de grond opvult. Daarnaast ontstaat er een chemisch proces dat een neerslag van ijzersulfaten tot gevolg heeft. De opvulling van de poriën en de sulfaatneerslag zorgen voor een afdichtende werking van de grond met name op de plek waar het water het snelst stroomt, veelal de plaats van het lek. De afdichting vanwege de slijmlaag is minder blijvend dan de verstopping door de sulfaten. Lambert: "We waren verrast dat onderzoek uitwees dat na een half jaar de afdichting er nog steeds was. We denken dat het veel langer zal standhouden." Verdere proefnemingen moeten duidelijk maken in hoeverre de verstopping als gevolg van de methode blijvend is.

Toepassing bij de HSL
Inmiddels is de BioSealing wel al in een groot bouwproject toegepast. Bij de aanbouw van de Hogesnelheidslijn onder de Ringvaart van de Haarlemmermeer, bleek zout grondwater richting maaiveld te stromen. Met succes werd het water geïsoleerd. Lambert: "Wat ons nog parten speelt, is dat het proces van afstopping een aantal weken duurt. We willen dit versnellen, te denken valt bijvoorbeeld aan het verlagen van de temperatuur". Inmiddels is ook vanuit het buitenland al belangstelling getoond voor de methode. Er zijn vergaande contacten van GeoDelft met een Japans consortium dat de toepasbaarheid bekijkt van de BioSealing voor verschillende projecten. Volgens Lambert zal verdere uitwisseling van kennis de ontwikkeling van de methode bevorderen. Een uitgebreide toelichting op BioSealing is te vinden op de website www.smartsoils.nl en op www.geodelft.nl

Bron: WaterForum

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb