met bouwweb vind je meer!


Asset Management Infrastructuur

 

 

 

 

 

14 december 2005

Tolwegen Frankrijk


Franse tolwegen in buitenlandse handen

De drie grootste Franse snelwegmaatschappijen komen door privatisering begin volgend jaar in handen van respectievelijk Spaanse, Frans-Australische en Franse bedrijven. Vanmorgen heeft het ministerie van Financiën in Parijs de keuze voor de drie bekend gemaakt:

  1. de Spaanse groep Abertis,
  2. het consortium Eiffage-Macquerie (Frans-Australisch) en
  3. de Franse bouwgroep Vinci.

Frankrijk heeft met 8.000 kilometer snelweg het grootste netwerk in Europa.
De privatisering levert de staat ongeveer 14,8 miljard euro op, iets meer dan de 11 miljard die verwacht werd toen premier Dominique de Villepin de privatisering in juni aankondigde. De staat zal de opbrengst grotendeels gebruiken voor reductie van de staatsschuld, die is opgelopen naar een record-omvang van 1.100 miljard euro.

De privatisering van de snelwegnetwerken is omstreden, omdat de staat hierdoor tientallen miljarden aan langjarige tolinkomsten opgeeft. Ook verzet het Franse parlement zich tegen de mogelijke verkoop aan buitenlandse bedrijven.
Het Spaanse Abertis, de grootste infrastructuurbeheerder in Spanje, is geselecteerd voor de overname van tolwegmaatschappij Sanef, eigenaar van 1.743 kilometer snelweg in het noorden en noord-oosten van Frankrijk. Abertis heeft zich voor de overname verbonden met Franse investeerders, waaronder verzekeraar Axa. De Franse staat heeft nu nog een belang van 75 procent in Sanef.

De begeerde snelwegen van de maatschappij SÁPRR, die zich uitstrekken over 2.260 kilometer tussen Parijs, Straatsburg en Lyon, gaan naar het tandem van de Franse bouwer Eiffage en de Australische infrastructuurgroep Macquarie. De staat heeft nu nog een belang van 70 procent in de SÁPRR. Eiffage-Macquerie kreeg de voorkeur boven onder meer de Italiaanse groep Autostrada en de Spaanse groep Cintra.

Het Franse bouwbedrijf Vinci wordt eigenaar van de ASF, dat de snelwegen in het zuiden, midden en zuid-westen van Frankrijk bezit. Vinci, dat al een belang van 23 procent in ASF heeft, was de enige kandidaat voor overname van het staatsbelang van 50,3 procent.

bron: NRC Handelsblad

meer info: Australiërs beleggen in britse tolweg en willen meer - Maquarie

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

 

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

 

 

Glasbok - transport van glas

c

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2023 bouwweb