Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

3 januari 2006

Sloop kantoren

Sloop 1 mijoen m2 in kansloze kantoren

Maar liefst 1 miljoen vierkante meter kantoren moet volgens brancheorganisatie NVB jaarlijks verdwijnen. Steden als Alphen, Gouda en Woerden kampen met relatief veel ’kansloze’ kantoren.

Om de kantorenmarkt weer gezond te maken, moet er jaarlijks ongeveer 1 miljoen vierkante meter worden gesloopt of een andere bestemming krijgen. Dat bepleit NVB, de brancheorganisatie voor projectontwikkelaars en bouwondernemers.

Het gaat om leegstaande panden waarvoor geen huurder te vinden is, omdat ze zijn verouderd, een slechte ligging hebben of over te weinig parkeerruimte beschikken. Ze moeten plat of bijvoorbeeld worden omgebouwd tot woningen. Gemeenten, ontwikkelaars, makelaars en bedrijfsleven zouden hiertoe de handen ineen moeten slaan, vindt NVB.

De maatregelen zijn nodig om de leegstand van panden terug te dringen. Momenteel wordt voor 6,5 miljoen vierkante meter klanten gezocht. Negentig procent hiervan staat leeg. Ongeveer 1,5 miljoen vierkante meter geldt als ’kansloos’. Zowel in Gouda, Alphen als Woerden is dit een bekend probleem. Alphen is al bezig ’kansloze’ complexen een nieuwe bestemming te geven. Zo kreeg gebouw De Stadhouder een woonbestemming. Ook vrij moderne gebouwen kunnen leeg blijven staan. In de jaren ’90 zijn veel kantoren gebouwd waar op last van de overheid maar weinig parkeerruimte bij mocht komen. „Dat zijn gebouwen die het knap lastig krijgen,’’ aldus NVB-directeur Rietdijk.

Oorzaak is dat bij de ontwikkeling van die kantoren te weinig rekening is gehouden met de wensen van de gebruikers. ,,Goede kantoren gaan als eerste weg. De leegstand gaat zich meer en meer concentreren. Dat is dus de rommel, die moet worden opgeruimd,’’ meent Rietdijk.

bron: Algemeen Dagblad

meer info: brancheorganisatie NVB
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl