Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

16 januari 2006

CBRB - Vervoerders bouwgrondstoffen luiden noodklok

Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) heeft in een open brief aan de organisaties van het bouwend bedrijfsleven de noodklok geluid over de situatie in het vervoer van bouwgrondstoffen per binnenschip. Het vervoer hiervan is volgens hen nauwelijks rendabel.

Tarieven
De economische situatie van het gespecialiseerd vervoer van zand en grind per binnenschip is volgens het CBRB in veel gevallen slecht. Het CBRB vergeleek de tarieven die in de markt betaald worden met een nog te publiceren rapport van economisch onderzoeksinstituut NEA. Uit dit rapport ‘Kostenindex voor de zand- en grindvaart-uitgave 2005’ zou blijken dat het verschil tussen de berekende kostprijs en de daadwerkelijk verkregen inkomsten vaak wel 25 procent is.

Binnenschip
Een groot deel van alle bouwgrondstoffen (ongeveer 75 procent volgens het CBRB) wordt per binnenschip vervoerd naar locaties in het binnenland. Het gaat jaarlijks om ongeveer 50 miljoen ton. Als de vervoerprijzen op hetzelfde niveau blijven als ze nu zijn, verwacht het CBRB dat een deel van de binnenvaartsector in de problemen raakt. Het betreft hier niet alleen de vervoerders van zand en grind, maar ook die van ophoogzand en bagger. Deze schepen varen volgens het CBRB veelal rechtstreeks voor grote aannemersbedrijven.

bron: CBRB
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl