Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

21 januari 2006

Architecten presenteren ontwerpen voor rivierengebied

Een verplaatsbare bebouwing zou volgens architecten een oplossing kunnen zijn voor de Ooijpolder als noodoverloopgebied.


De twee noodoverloopgebieden (gearceerd) voor de Rijn:
boven de Rijnstrangen en onder de Ooijpolder.
bron: WaterForum Online

Als de Ooijpolder bij Nijmegen toch een noodoverloopgebied voor hoogwater zou moeten worden, zou de bebouwing in delen verplaatsbaar moeten zijn. Dat is een plan van architect Ab Hans, dat vanaf vrijdag te zien is in de expositie Dankzij de Dijken in het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN).

Drie architecten verzonnen in opdracht van het ACN hoe Nederland om zou moeten gaan met de steeds hoger wordende waterstanden in de grote rivieren. Bekend is dat de dijken niet veel verder verhoogd kunnen worden. De overheid is druk bezig andere manieren te vinden om overtollig rivierwater weg te leiden zonder grote overstromingen. De architecten hebben zowel voor woningen als voor gebieden plannen gemaakt.

Het ontwerp van Ab Hans gaat uit van verplaatsbare, houten skeletten die bebouwing dragen. De skeletten zijn dermate duurzaam dat ze minstens 1250 jaar weer, wind en water kunnen doorstaan. Hans heeft zowel een boerderij als een rij dijkwoningen op skeletten ontworpen.

Machiel Spaan bouwde een zogenoemde dijkhuizentafel. Op de tafel zijn twaalf verschillende, nieuwe soorten dijkwoningen te zien, die elk in een eigen landschap langs de rivieren passen. Bovendien maakte Spaan een Dijkhuizenkaart, waarop alle details van het dijkengebied in de regio Nijmegen staan. De kaart met wandel- en fietsroutes is te koop in het ACN.

Robbert de Koning heeft al een prijs van Rijkswaterstaat gewonnen voor zijn ontwerp Watervast, een plan om baggerspecie te gebruiken voor de aanleg van kades in de rivier. De enorme hoeveelheid deels verontreinigde bagger die vrijkomt bij rivierverruimende maatregelen is tot nu toe een groot probleem, waar het ontwerp van De Koning een oplossing voor biedt. De kades verhogen de veiligheid bij hoogwater en kunnen door lokale overheden worden gebruikt als bouwgrond of recreatieplek, wat de betrokkenheid bij de rivier weer vergroot.

De Koning heeft daarnaast samen met Rijkswaterstaat een kaartenatlas gemaakt, waarin alle gevolgen van een eventuele dijkdoorbraak en overstromingen minutieus zijn opgetekend. Ook deze atlas is in het ACN te bekijken. De expositie is op vrijdag, zaterdag en zondag open en duurt tot en met 5 maart.

bron: ANP
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl