Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

3 februari 2006

Twynstra The Bridge: De bouw innoveert wél weer

De bouw stoomt op naar de groep koplopers als het gaat om innovatie. Dit blijkt uit de innovatiemonitor van Twynstra The Bridge.

Het is de enige sector waar het bevorderen van innovatie stijgt op de lijst strategische prioriteiten. Uit de monitor blijkt dat ten opzichte van vorig jaar de noodzaak en prioriteit van innovatie licht is gedaald. Binnen bedrijven wordt meer aandacht gegeven aan het uitnutten van bestaande business en het snijden in kosten. De bouw is de enige uitzondering daarop.

Verklaring
Volgens Twynstra kan een verklaring zijn dat de bouw sinds de bouwfraudeaffaire behoorlijk door de mangel is gehaald. De noodzaak om te innoveren wordt dan ook onder meer vanuit de Regieraad Bouw telkens benadrukt.
Bovendien blijkt dat bedrijven klantgerichter zijn geworden. Daarbij horen dan ook begrippen als marketing en onderscheid van concurrenten. Dat vereist op zich al innovaties.

Topprioriteit
Geen wonder dan ook dat ruim twee op de drie bouwbedrijven het bevorderen van innovaties noemt als topprioriteit. Op plaats 2 en 3 staan kostenreductie en het verhogen van klanttevredenheid (beide 46,4 procent). In het vorige onderzoek was kostenreductie nog de belangrijkste prioriteit, gevolgd door innovatie. Voor dik 85 procent van de ondervraagde bouwbedrijven is innovatie in de organisatiestrategie minstens zo belangrijk als het managen en verbeteren van de bestaande business.

Onderscheidend vermogen
Als belangrijkste reden om te innoveren noemt 44 procent het streven naar onderscheidend vermogen. Bijna 28 procent ziet innovatie als middel om de gewenste omzetgroei te realiseren. Eén op de zes geeft aan dat de klant om innovaties vraagt.

Bij bijna 41 procent van de bouwbedrijven gaat het om innovaties van producten en diensten. Bij een even groot percentage gaat het juist om procesinnovaties.
In 64 procent van de gevallen accepteren de klanten de innovaties uit de bouw. Doen zij dat niet, dan geeft eenderde van de bedrijven aan dat dit komt doordat de productieprocessen van de klant niet flexibel genoeg zijn om de innovatie op te nemen.

Bron: zibb.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl