Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 februari 2006

Hoge grondprijs verlamt woningmarkt

De steeds hoger wordende grondprijzen die gemeenten in rekening brengen, veroorzaakt veel knelpunten op de lokale woningmarkt. De grond bepaalt reeds eenderde van de prijs van een nieuwe woning en verlamt daarmee de woningmarkt. Bouwend Nederland signaleert dit in het openingsartikel van Podium nummer 4, dat op donderdag 23 februari verschijnt.

Over de jaren 2002, 2003 en 2004 blijkt dat de gemiddelde aanneemsom licht is afgenomen met 1,5 procent, de verkoopprijs met 3,5 is toegenomen en dat de grondprijzen met maar liefst 16,5 procent zijn gestegen. Daardoor maakt de kostenpost grondprijzen een steeds belangrijker deel uit van de totale kosten van een woning.

De verwachting is dat in 2005 de grondprijs voor meer dan eenderde de prijs van een nieuwe woning bepaalt. En dat is volgens directeur Jan van Tuinen van Bouwend Nederland een kritische grens. “Al jaren stijgen woningprijzen zonder dat dat is terug te vinden in de winst van bouwondernemingen. De extra kosten worden evenmin vertaald in extra kwaliteit. De extra opbrengsten verdwijnen voor een belangrijk deel in gemeentenkassen. Op enig moment lopen prijs en kwaliteit van een nieuwbouwwoning zozeer uit verhouding, dat de woning onverkoopbaar wordt. En dat heeft een dramatisch effect op de woningmarkt. Als de verkoop van het dure segment stokt, vervalt een zeer belangrijke pijler onder de financiering van woningen in de goedkopere segmenten. Met alle gevolgen van dien voor doorstromers en de starters.”

Bouwend Nederland zet voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in op een matiging van het gemeentelijk grondprijsbeleid. “Aan de ene kant wordt gezegd: er moeten meer huizen worden gebouwd, terwijl aan de andere kant diezelfde woningbouw wordt belemmerd door een grondkostenpolitiek die het gemeentelijk grondbedrijf puur op commerciële leest heeft geschoeid. Bij de verkiezingen wordt dit thema volledig genegeerd. Terwijl het wel de voornaamste reden is dat de burgers de woningprijzen zien stijgen en de flexibiliteit van de woningmarkt afneemt. De grondkostenpolitiek heeft een veel grotere impact dan menigeen denkt”, aldus directeur Jan van Tuinen.

Naast matiging pleit Bouwend Nederland ook voor meer transparantie. “Maak gemeentelijk grondbedrijf transparant. Zodat de burger er meer zicht op krijgt en duidelijk wordt welke bestemming het geld krijgt dat met de verkoop van grond wordt verdiend. Het is volstrekt onbekend welke prioriteiten er op dit moment worden gesteld. Komt de opbrengst ten goede aan zaken als veiligheid en leefbaarheid, of aan de gemeentelijke organisatie? Niemand zal ons horen zeggen welke besteding de beste is. Maar maak het inzichtelijk.”

bron: Bouwend Nederland
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl