Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

12 april 2006

Faber in the sky

The sky is the limit: Faber pompt betonmortel naar 100 meter hoogte

“The sky is the limit”, dat geldt letterlijk voor de realisatie van het project Mahler 4 op de Amsterdamse Zuidas, waarbij het casco van de 100 meter hoge woontoren volledig in gietbeton wordt opgetrokken. In opdracht van hoofdaannemer G&S Bouw verzorgt Faber uit Zoeterwoude het verpompen van de betonmortel naar een hoogte van 100 meter.

Mahler 4 is één van de hoogste woontorens van Nederland. Maar of het nu Montivideo in Rotterdam of Westpoint in Tilburg betreft, waar betonmortel naar grote hoogte moet worden gebracht is Faber Betonpompen BV erbij betrokken. Als één van de weinige betonverpompende bedrijven, beschikt Faber over materieel dat deze extreme hoogten probleemloos aankan. Directeur Richard Faber: “Gebouwen worden steeds hoger. Maar wij zijn er op voorbereid. Want al zouden we naar 200 meter hoogte moeten, dan nog durven wij de uitdaging aan.”

Gieklengte
Maar het is niet alléén de kracht van de pomp die belangrijk is. Ook de lengte van de giek om op de verdiepingen de beton naar alle hoeken van het gebouw te kunnen uitspreiden, is essentieel. Faber gebruikt op Mahler 4 een giek met een lengte van 32 meter die de beton naar alle hoeken van de 25 verdiepingen weet te brengen.

Kraanbelasting
Omdat de kraan op de bouw van Mahler 4 de hele dag is bezet voor het naar boven tillen van andere materialen, koos hoofdaannemer G&S Bouw er voor om het casco uit te voeren in gietbeton. Voorwaarde was wel, dat de 17 ton wegende giekinstallatie, die aan de dragende kernmuur van het gebouw is bevestigd, slechts 30 minuten de kraan in beslag zou nemen om naar een hogere verdieping getild te worden. Faber wist, door het ontwikkelen van een snel bevestigingssysteem, het verplaatsen van de giekinstallatie te verkorten naar 15 minuten. Een halvering van de wens van G&S, waarmee een aanzienlijke tijdwinst wordt gerealiseerd en kostbare kraantijd oplevert.

25 Verdiepingen
Mahler 4 reikt inmiddels tot de 8e verdieping. Het totale gebouw wordt straks 25 verdiepingen. Per verdieping zijn 4 storts nodig. Per week worden twee storts uitgevoerd. De andere dagen worden benut voor het aanbrengen van de wapening en het uitharden van het beton. Elke tien dagen wordt een verdieping gerealiseerd. Er wordt 250 m3 per stort met een gemiddelde stortsnelheid van 50 m3/uur gerealiseerd. Voor het verpompen van betonmortel naar grote hoogten is het van essentieel belang dat de betonkwaliteit en aanvoer constant is. Deze taak heeft de Betoncentrale Mebin op zich genomen.

Faber stort op grote hoogte

Faber Betonpompen
Produktieweg 52
2382 PD Zoeterwoude
Tel: 071.54.17.357
Fax: 071.54.19.676
E-mail: info@faberbetonpompen.nl
Internet: www.faberbetonpompen.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl