Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

29 april 2006

Gootbeugel

Wildkamp bedenkt kunststof opvolger voor universele gootbeugel

“Een inrichting die een steun omvat voor het dragen van een goot, eventueel samen met ten minste nog een dergelijke steun, waarbij deze ten minste twee steunen de goot met onderlinge afstand dragen.”

Octrooi 1026635 betreft “een zeer universeel bruikbare inrichting voor het zodanig aan een bouwkundige constructie bevestigen en positioneren van een goot dat die zijn functie onder lokale omstandigheden optimaal kan vervullen”.

De octrooitekst blijkt te gaan over een uit meerdere onderdelen bestaande beugel voor het bevestigen van een goot aan een dak, ook als dat dak bestaat uit golfplaten. De goot kan onder een vrij te kiezen afschothelling worden aangebracht en de beugel is in zekere mate in hoogte verstelbaar.

De “golfplaatbeugel” bestaat uit drie onderdelen, allemaal van kunststof: het bevestigingsorgaan, de draagarm en de eigenlijke draagbeugel. Het bevestigingsorgaan wordt dwars op de langsrichting van de goot vastgezet aan bijvoorbeeld een golfplaat van een dak. Het heeft een tandkrans waarin de kleinere tandkrans past van de draagarm en is voorzien van twee sets lippen met weerhaakvormige uitsteeksels. De eerste set bestaat uit relatief lange, buigzame lippen. Ze zorgen voor een voorlopige koppeling tussen de draagarm en het bevestigingsorgaan, waarbij de tandkransen nog net niet in elkaar grijpen. Na het instellen van de juiste hoek kunnen de tandkransen in elkaar worden geschoven en zorgen de korte, stugge lippen van de tweede set voor de uiteindelijke vergrendeling van de gekozen positie. De octrooitekst spreekt over “definitieve vergrendeling”, maar relativeert dat weer met de opmerking dat deze “ongedaan kan worden gemaakt door het uitoefenen van een voldoend grote, buitenwaarts gerichte kracht of door met de hand of met een gereedschap de lippen met hun einden naar elkaar toe te bewegen onder elastische vervorming daarvan”. Ook de verbinding tussen draagarm en draagbeugel is herhaaldelijk aanpasbaar: op de tandheugel van de draagarm passen de tanden van de draagbeugel, die zichzelf vastzet onder invloed van zijn eigen gewicht en dat van de goot. Voor de zekerheid voorziet het octrooi in een aparte, omkeerbare grendel, om onbedoeld losraken van de beugel te voorkomen.

Uitvinder De Wilde, directeur van technisch groothandel Wildkamp, laat weten dat de golfplaatbeugel nog niet in productie is, maar dat dit op termijn wel gaat gebeuren. De Wilde: “Die vindingen van me zijn een uit de hand gelopen hobby, die tot nu toe alleen nog maar geld heeft gekost. Het eerste wat nu in de handel komt is de schok- en rammeldemper die eerder in Cobouw stond. Deze zomer liggen ze in de winkel onder de naam ‘Dard’, wat staat voor ‘deur anti-rammel dopje’. En in oktober volgt mijn vogelnestkastje van kunststof.”

De kunststof golfplaatbeugel moet bij Wildkamp de opvolger worden van de in roestvast staal uitgevoerde ‘WaveClip’, die met geweld in de gewenste draaghoek moet worden gebogen. De Wilde: “Deze nieuwe, lichte, ultraviolet- en weerbestendige versie is veel makkelijker in te stellen, zowel in hoogte als in zwenkstand. En ook goedkoper te produceren, via spuitgieten.” De handelsnaam is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk een variatie zijn op de oude naam.

bron: Cobouw
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl