Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

18 mei 2006

Snap-on Tools

In Europa duizenden ongevallen per jaar
Bij werken op hoogte staat aandacht voor veilig gereedschap nog in de kinderschoenen

Bij grote delen van de industrie staat veiligheid hoog in het vaandel. Er is aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen, gevaarlijke stoffen, elektrisch gereedschap en ga zo maar door. Bij werken op hoogte staat de aandacht voor veilig gereedschap echter nog maar in de kinderschoenen.
Dit is de conclusie van gereedschapspecialisten van Snap-on, na een inventarisatie in diverse bedrijfstakken in Europa en de Verenigde Staten. Snap-on werkt aan een uitgebreid programma waarbij gereedschappen bij werken op hoogte veilig kunnen worden geborgd.

“Vallend gereedschap is in alle bedrijfstakken waar enigszins op hoogte wordt gewerkt een regelmatig terugkomend verschijnsel”, zegt Reni Verschuur, project manager Tools at Height bij Snap-on. “Denk maar aan de petrochemie, de scheepsbouw en de energiesector. In 1999 heeft Snap-on dit probleem in de Verenigde Staten voor het eerst onder de loep genomen. Sinds 2002 zijn we ook in Europa met dit programma op de markt.

Duizenden ongevallen
Jaarlijks vinden in de Britse industrie ongeveer 22.000 gerapporteerde ongevallen plaats. Naar schatting heeft tien procent daarvan met vallend gereedschap te maken. Voor heel Europa mogen deze cijfers worden verveelvoudigd. “Een fors aantal”, meent Reni. “Toch hebben nog maar weinig bedrijven voldoende aandacht voor dit fenomeen. Dat heeft enerzijds met het kostenaspect te maken en anderzijds is men nog onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden om dit soort ongevallen te voorkomen. Daarbij hebben de uitvoerende medewerkers vaak nog het idee dat geborgd gereedschap hen ernstig in bewegingsvrijheid beperkt en het werken lastiger maakt.”

Snap-on never lost tool

Veiligheidsbewustzijn
Dat hoeft niet zo te zijn. Snap-on heeft inmiddels meer dan 230 producten, waaronder polsbandjes, koordjes en gereedschappen met bevestigingsringen, die het werken op hoogte veiliger maken en het comfort nauwelijks belemmeren.
Werken met Tools at Height is dan ook vooral een kwestie van bewustwording. De introductie vergt een zorgvuldige benadering, waarbij niet alleen onderhoudsspecialisten en inkopers betrokken zijn, maar ook veiligheidsmensen.
Verschuur: “Zij zijn degenen die de risico’s het best kunnen beoordelen en weten wat Tools at Height in preventief opzicht kunnen betekenen. Zij zijn ook degenen die een programma moeten starten om medewerkers ervan te overtuigen dat ze dit gereedschap ook daadwerkelijk moeten gebruiken.

Het gaat er uiteindelijk om dat bedrijven in hun veiligheidsbeleid meenemen dat werken op hoogte met niet-geborgd gereedschap een onaanvaardbaar risico is. KCA Deutag, het offshorebedrijf uit Aberdeen waar we in 2002 in Europa mee begonnen, is daar een voorbeeld van. Ook de bedrijven waar we inmiddels proeforders hebben lopen, hebben vaak de bijna-ongelukken met vallend gereedschap helder voor ogen. Ik verwacht dan ook dat we met deze producten op de drempel van een nieuwe stap in veiligheidsbewustzijn staan.”

Assortiment
Snap-on heeft naast de polsbandjes een uitgebreid assortiment koordjes waarmee gereedschap aan een polsbandje, een gordel, een bordes of iets dergelijks bevestigd kan worden. Deze zijn naar believen soepel en voldoende lang of elastisch, zoals een gedraaid telefoonsnoer. “Daarnaast hebben we allerlei ogen om aan het gereedschap vast te maken. Deze zijn 360° draaibaar, zodat het koord er niet omheen draait of gaat kinken”, vervolgt Verschuur.
“Overigens denken we niet alleen aan veiligheid tijdens het werk zelf. We hebben ook speciale tassen ontwikkeld waarin het gereedschap veilig vervoerd kan worden. Ook in deze tassen kan het gereedschap worden vastgemaakt, zodat het er niet uitvalt als de tas tijdens het beklimmen van een ladder ergens achter blijft hangen.”

De ontwikkeling van dit programma is nog niet ten einde. Op dit moment worden bijvoorbeeld breekkoppelingen ontwikkeld die breken zodra een stuk gereedschap ergens achter blijft hangen, zoals bij rotating equipment, en de veiligheid van de medewerker in gevaar komt.

Snap-on
Snap-on is met ruim 11.000 medewerkers en een omzet van ruim 2 miljard US dollar een van grootste gereedschapproducenten in de wereld. Snap-on maakt hoogwaardig gereedschap dat bijvoorbeeld in de vliegtuig- en auto-industrie wordt gebruikt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kenosha, Wisconsin (USA). De aandelen van de onderneming worden verhandeld op de beurs van New York.

neer info: Snap-on
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl