Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

20 mei 2006

NEN Publicaties

Belasting ET-installatie kan flink verschillen

De belasting van een elektrotechnische installatie kan bij inschakeling van apparatuur en verlichting flink verschillen. Inschakelpieken kunnen de installatie fors belasten en zelfs voor uitval zorgen. Geen onbekend fenomeen voor de installateur. Gloeilampen vervangen door energiezuinige lampen levert ook zo'n kortdurende zwaardere belasting op. Hans Oving van Eltako, leverancier van schakelapparatuur en kWh-meters, schetst het probleem in de praktijk.

De kWh-prijs en groeiend milieubesef zorgen voor een toenemend gebruik van energiezuinige verlichting. In een woning zal dat - gezien het beperkte aantal lampen dat gelijktijdig wordt ingeschakeld - weinig problemen opleveren voor ET-installatie. Maar in gemeenschappelijke ruimten als trappenhuizen kan dit een fors probleem opleveren, zoals Oving onlangs vernam van een klant. "Een beheerder verving de ohmse verlichting in een trappenhuis door energiezuinige TL-lampen. In het trappenhuis waren dertig gloeilampen van elk 75 W aanwezig, samen met een vermogen van 2250 W. Deze werden vervangen door TL-lampen van elk 18 W. De inschakelpiek van de gloeilampen had door de jaren heen nooit voor problemen gezorgd, hoewel die tienmaal I-nominaal kan zijn. Bij de TL-lampen zorgde die inschakelpiek vrij snel voor problemen.

De inschakelstroom van het voorschakelapparaat (VSA) van een TL-lamp is niet in verhouding met de I-nominaal en deze kan zelfs het veertig- tot vijftigvoudige zijn gedurende circa 10 ms. Gevolg was dat na een aantal keren de verlichting inschakelen het relais bleef 'plakken'. Bij meting bleek de inschakelstroom ruim 300 A te zijn en dat is vrij 'woest' voor een gewone schakelaar. In feite laste die dus zichzelf."

meer info: Nederlands Normalisatie-instituut
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl