Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

21 mei 2006

Mavotrans: koolstofwapening

Versterking van constructies met koolstofwapening

Koolstofwapening wordt gebruikt voor structurele versterking van verzwakte constructies. Bijvoorbeeld veroorzaakt door schade, veroudering, brand of het aanbrengen van sparingen. Koolstofwapening is zeer geschikt voor toepassing in renovatieprojecten. Mavotrans heeft een serie koolstofwapening producten opgenomen. Deze serie bestaat uit koolstoflaminaten, composietbalken, koolstof- en aramideweefsels.

Koolstoflaminaten bestaan uit koolstofvezels die ingebed zijn in epoxyhars. Deze laminaten worden verlijmd en/of verbout tegen de te versterken structuur. De koolstoflaminaten zijn leverbaar in twee typen: CarboComp Uni. Dit type is unidirectioneel. Hierbij liggen de koolstofvezels in de langsrichting. Uniek in Nederland is de CarboComp Plus, een multidirectioneel koolstoflaminaat. Dat wil zeggen dat de koolstofvezels niet alleen in de langsrichting, maar ook kruislings op 45° liggen.

Groot voordeel van de multidirectionele koolstofwapening is dat deze naast verlijming op het te verstevigen oppervlak tevens mechanisch kunnen worden verankerd door middel van bouten. Proeven hebben uitgewezen dat de verbouting van koolstoflamellen leidt tot een veel hogere draagkracht van verstevigde balken. Dankzij de verbouting wordt het afpellen van de betondekking aan de uiteinden van de lamellen tegengegaan en kan vroegtijdig falen van de versterking worden verhinderd. Bovendien is het breukmechanisme ductiel, er ontstaat m.a.w. een grote doorbuiging voordat de balk of plaat volledig bezwijkt. Op die manier wordt tijdig gesignaleerd dat er iets misloopt en kunnen zware ongevallen worden vermeden.

Deze laminaten worden beschermd door een afscheurweefsel. Dit brengt een aanzienlijke tijdwinst met zich mee bij plaatsing: opruwen en reinigen is immers niet meer nodig. Het ruwe oppervlak zorgt voor een betere hechting van de epoxylijm.

De laminaten zijn licht van gewicht, corrosiebestendig en chemisch resistent. CarboComp is minstens vijf maal sterker dan staal, kan snel worden geplaatst en is onderhoudsvrij. De belangrijkste mechanische eigenschappen (richtwaarden) zijn een E-modulus van 175 kN/mm2, een treksterkte van 2,85 kN/mm2 en een rek bij breuk van 1,65%.

bron: Mavotrans BV
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl