Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

14 juni 2006

Spannend en informatief prentenboek over baksteen voor het basisonderwijs

Speciaal voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs heeft KNB, de koepel van de Nederlandse baksteenindustrie, een informatief prentenboek gemaakt. ‘Het geheim van de baksteen’ is een spannend verhaal voor de jeugd met veel informatie over baksteen als bouwmateriaal. Het wil kinderen bewustmaken van de inrichting van hun leefomgeving en de interesse voor de gebouwde omgeving vergroten. Met het boek speelt de koepel tevens in op een recente wijziging van kerndoelen in het basisonderwijs. Het boek is vandaag tijdens de landelijke VMBO-bouwdocentendag in Biddinghuizen overhandigd aan vertegenwoordigers van de bedrijfstak en het bouwonderwijs.


Mensen en vooral kinderen komen steeds verder af te staan van de oorspronkelijke herkomst en toepassing van producten en materialen. Komt geld uit de muur en melk uit de fabriek? Dat de baksteen een oer-Hollands en van klei gemaakt bouwmateriaal is en al eeuwenlang in onze cultuur verankerd, wordt dus ook steeds minder vanzelfsprekend. Om die kennis levend te houden geeft de Nederlandse baksteenindustrie, georganiseerd in het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB), ‘Het geheim van de baksteen’ uit. KNB sluit hiermee eveneens aan op een grootschalig stimuleringsprogramma van de overheid en het onderwijs om techniek duurzaam te integreren in het basisonderwijs.

Lesprogramma
Het verhaal gaat over Jerry die net is verhuisd en in de muur van zijn nieuwe slaapkamer een baksteen ziet die anders is dan de andere. Als hij hem lostikt ontdekt hij een briefje van de metselaar van het huis. Dat briefje is het begin van een spannende speurtocht. Behalve het verhaal van Jerry, volgt de lezer de baksteen op zijn weg van rivierklei tot aan de steen die in de muur zit of in de straat ligt. Het prettig lezende verhaal, de uitnodigende opmaak en een informatieve leesbalk op iedere pagina, maken ‘Het geheim van de baksteen’ spannend en informatief tegelijk. Het boek is geschreven door kinderboekenschrijfster Rian Visser en geïllustreerd door Wilbert van der Steen. In combinatie met de eerder door KNB uitgebrachte DVD ‘Leven in de klei’ kan het boek uitstekend voor een projectweek worden gebruikt.

Het boek kan besteld worden via www.knb-baksteen.nl en binnenkort ook in de boekhandel (ISBN 90-5300-130-1). Het boek kost € 10,00, inclusief BTW.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de koepelorganisatie van de Nederlandse baksteenindustrie. Lid zijn zowel nationale als multinationale ondernemingen. Het KNB behartigt de belangen van de leden op het gebied van onder meer milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk. Verder draagt het zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan de beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en aan alle niveaus van opleiding. De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, heeft een gezamenlijke omzet van circa 270 miljoen euro (2005) en biedt werk aan zo’n 1.500 personen.

 

meer info: KNB Baksteen

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl