Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

15 juli 2006

Deuren in traditioneel ontwerp teruggebracht in voormalig woonhotel

Albo maatwerk in Cats’Heuvel Den Haag

De architect E. Hoogenberk wilde bij de herbouw van Cats’Heuvel in het Statenkwartier in Den Haag, de oude stijl laten herleven. Daarvoor maakte hij zoveel mogelijk gebruik van traditionele materialen. Bij de deuren stootte Hoogenberk echter op een probleem, omdat in Nederland nauwelijks nog een deurenfabrikant is te vinden, die de oude detailleringen op dit zeer hoge luxe niveau kan realiseren.

Albo Deuren uit het Overijsselse Albergen is gespecialiseerd in ‘maatwerk’ en wist de ideeën van de architect in ontwikkeling, productie, levering en montage tot volledige uitvoer te brengen. “Onze kwaliteit is juist het realiseren van afwijkende detailleringen en formaten. Wij passen elke deur volledig aan op de wensen van de architect en opdrachtgever. Ook wanneer die detaillering ver terug in de tijd gaat, zoals in dit geval”, zegt Nicole Jansen van Albo over het project Cats’Heuvel.

Binnendeuren
In het Statenkwartier in Den Haag herbouwde Bouwbedrijf Weba uit Naaldwijk het voormalige woonhotel Cats’Heuvel. Voor opdrachtgever ING Real Estate stond bij de bouw van de 52 huurappartementen het begrip kwaliteit met een grote K geschreven, om daarmee de huurders uit het hogere huursegment over de streep te halen.

Woonhotel
Cats’Heuvel werd gebouwd in 1929 als een woonhotel om voornamelijk mensen uit het Nederlands-Indie te herbergen. De toegepaste innovatieve bouwtechniek uit die periode, leidde helaas tot de ondergang van het gebouw, omdat steens metselwerk zonder vrije ruimte rond de stalen draagconstructie was gemetseld. Door de inwerking van vocht begon het staal in de loop der jaren te roesten en drukte het metselwerk naar buiten. Sloop bleek uiteindelijk onafwendbaar.

Herbouw
ING Real Estate ontwikkelde plannen om een kopie van het gebouw op dezelfde locatie te herbouwen. In principe wijkt de vorm van het gebouw en de materiaalkeuze niet af van het originele ontwerp. Om de exploitatiemogelijkheden van het gebouw te vergroten, is bij gelijke hoogte in plaats van vijf woonlagen voor zes woonlagen gekozen. Bij de keuze van de bouwmaterialen heeft ING zich alleen laten leiden door de overeenkomst met de originele bouwmaterialen en geen enkele afweging gemaakt op basis van geld, maar puur op kleur en vorm.

Binnendeuren
Dat geldt ook voor de binnendeuren, waarvoor het originele ontwerp uit de kast werd gehaald. Daar werd de opdrachtgever echter voor een probleem gesteld om dat nauwelijks een bedrijf te vinden was, dat aan deze traditionele detaillering kon voldoen. Tot men bij Albo aanklopte, specialisten in maatwerk. De basis van de deuren is een ouderwetse meubelplaat met een toplaag van mdf. Het luxe niveau is enorm hoog, omdat ING Real Estate naar het hoge huursegment toe wil met deze appartementen, waarvan er géén twee het zelfde zijn. De binnendeuren werden speciaal op dit hoge luxe niveau ontwikkeld door de architect. “Wij zijn er op ingericht om elk detail en elk formaat te kunnen aanpassen. Wij konden wel aan dit hoge luxe niveau voldoen, omdat dit bij ons een bijna dagelijkse vraag is”, aldus Jansen.

Albo Deuren
Hinvertsweg 24
7665 AX Albergen
Tel: 0546.44.22.22.
Fax: 0800.329.25.26.
Website: www.albo.nl

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl