Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

2 augustus 2006

EPN (energieprestatienorm) in de zomer

Veel moderne woningen hebben weken na een hittegolf nog temperaturen die boven het gewenste niveau liggen. Ze zijn gebouwd na de oliecrises in de jaren zeventig. De woningen werden steeds zwaarder geïsoleerd en dichter gebouwd. Een laag energieverbruik in de winter was het gunstige gevolg. Maar aanpassing van de ventilatiemogelijkheden in woningen liet nog op zich wachten.

Velen van ons merken daarvan 's zomers de gevolgen. Door extreme temperaturen als in de afgelopen maand, maar ook de afgelopen jaren, steeg de verkoop van airco's explosief. Hierdoor neemt het energieverbruik weer toe.

Bij woningen die nu nieuw worden gebouwd, is dat niet meer het geval. De vernieuwde energieprestatienorm (EPN), volgens welke de aangescherpte energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,8 wordt berekend, houdt ook rekening met het teveel aan warmte dat 's zomers moet worden weggekoeld. En met zaken om overwarmte te voorkomen, zoals zonwering en ventilatie, of koeling op basis van warmtepompen via vloeren en wanden.

Wat de exacte resultaten daarvan zijn, kan nu nog niet precies worden vastgesteld. Maar de eerste bouwprojecten met dergelijke innovatieve installatietechnieken laten vooral in de zorg, in woonprojecten voor ouderen en in luxe appartementcomplexen bemoedigende resultaten zien.

Daarover staat regelmatig in NEN InstallatieMagazine te lezen.

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl